SAMO turisti koji se na Crnogorskom primorju nađu usred sezone, u avgustu, znaju pravo značenje reči gužva i krkljanac. Od Herceg Novog do Ulcinja, od ranog jutra, sve ležaljke su zauzete, a na "slobodnim" delovima šljunka, doslovce su zalepljeni peškir do peškira. Zato, gotovo neverovatno izgledaju plaže, koje su uprkos lepoti i čistoći vode, neotkrivene. Jedna od njih je i Perazića Do, u zalivu ispod manastira Reževići.

Na oko pola sata vožnje od Bara, 20 minuta iz Sutomora, ili tek pet od Petrovca i jedne od najlepših, ali pretrpanih plaža, Lučice, nalazi se skretanje za Perazića Do. Pešice je, malo teže sići do ove predivne uvale, udaljene oko dva kilometra hoda od Petrovca, ali autom se asfaltiranom stazom lako dolazi do nje.

- Na sreću, ne zna mnogo ljudi za ovo rajsko mesto - kaže Beograđanka Marija Živić, koja godišnji odmor sa prodicom provodi u Crnoj Gori. - Smešteni smo u Zagrađu kod Sutomora, ali se isključivo kupamo ovde, jer je ovo jedino mesto gde smo ujutru sami na plaži. Prosto je neverovatno da dok u isto vreme na Buljaricama, Lučicama, Jazu, sutomorskom Maljeviku, ne možeš ni ležaljku da nađeš, ovde se osećaš kao da je cela plaža tvoja.

Do uvale skrivene ispod manastira Režević, dolazi se skretanjem sa magistralnog puta Budva - Petrovac. Prekrivena je peskom i šljunkom, a dugačka je svega 40 metara. Na levom kraju plaže nalazi se kostur nikada završenog hotela "As", koji čak nije uspeo da naruši ambijent plaže koju znatno ulepšavaju stene koje je priroda neobično izdubila i oblikovala. Dobra strana je što na ogromnom prostoru ispred gradilišta ima sasvim dovoljno mesta za parkiranje.

Među omiljene crnogorske plaže spadaju i Buljarice, Lučice, Drobni pijesak, Jaz, kao i Kraljičina plaža, do koje za pet evra po osobi, svakog jutra voze lokalni brodići sa većine gradskih plaža.

Za one koji su ovog leta odseli u Sutomoru, a hteli bi da izbegnu vrevu gradske plaže, odličan izbor je plaža Štrbine, okružena i prošarana stenama, u raznim veličinama, prepunim rakova i školjki.

U ovoj okolini, među omiljene plaže turista uvrstila se Drobni pijesak. Smeštena je u skrovitoj uvali, duga oko 250 metara, a zbog žućkasto-belog peska mnoge podseća na prave tropske plaže. Okružena je maslinjacima i makijama, pa deluje divlje. Na samoj obali je izvor pitke vode i nekoliko ugostiteljskih lokala.


POVOLjNA HRANA

Na plaži Perazića Do nalaze se dva restorana i cene su za nijansu više nego na većini drugih lokacija. Sladoledi iz sanduka su od dva do tri evra, čorbe su oko tri, pice od osam evra, koliko koštaju i najjeftiniji obroci od mesa.

U većini restorana, na plaži Jaz, svakog dana u ponudi je novo kuvano jelo po ceni od četiri evra. U Buljaricama dnevni meni, supa, glavno jelo i salata koštaju sedam evra, a od brze hrane, pice su dva evra, hamburgeri 2,5, a giros tri evra.