VIŠE od trideset izvora termomineralnih voda temperature do 68 stepeni, netaknuta priroda na padinama Kopaonika i nadmorskom visinom od 681 metar svrstavaju Lukovsku banju u jednu od najposećenijih u Srbiji.

Da se u hotelima "Jelak" i "Kopaonik", čiji je kapacitet 280 ležaja, tokom čitave godine traži mesto više, potvrđuje i Žarko Đurić, prvi čovek ovog poznatog banjskog lečilišta.

- Lekovite vode naše banje pomažu u lečenju reume, išijasa, diskusa i drugih oboljenja kičme, vanzglobnog reumatizma, kožnih bolesti ali i pomažu kod preloma u zarastanju rana - ističe Đurić. - Međutim, lekovite vode, čista priroda i povoljna klima utiču i na odmor i lepo raspoloženje zbog čega je sve više gostiju koji žele da se opuste u ovom prirodnom ambijentu i odmore od svakodnevnih obaveza.


PROČITAJTE JOŠ:
Vojvođanski Maldivi na plavom Dunavu

Prema rečima Nataše Nikolić iz Lukovske banje, tokom čitave godine su sva mesta u hotelskom ali i privatnom smeštaju popunjena. Zbog toga je neophodno unapred rezervisati boravak.

- Osim domaćih, odnosno gostiju iz čitave zemlje, a prvenstveno iz velikih gradova poput Beograda i Novog Sada, koji žele da uživaju u raskošnoj prirodi, sve je više i inostranih gostiju iz Rusije i Rumunije - govori naša sagovornica i dodaje da osim kod pomenutih bolesti, odnosno reumatizma, osteoporoze, stanja nakon povreda i hirurških intervencija, termomineralne vode ove banje, čija se temperatura kreće od 28 do 68 stepeni, pomažu i u lečenju problema sa pritiskom i šećerom u krvi.

Gostima su na raspolaganju i brojne terapije, poput hidroterapije, elektro i blatne terapije, dok zatvoreni i otvoreni bazeni rade tokom čitave godine, objašnjava dr Petar Zdravković, specijalista opšte medicine. Kako ističe, banja raspolaže izuzetnim mikroklimatskim uslovima, zbog čega privlači ne samo goste koji dolaze zbog lečenja već i prave ljubitelje prirode.


PROČITAJTE JOŠ:
Pitomo odmorište među brdima i kanjonima

NOVI HOTEL

PREDUZEĆE "Planinka" iz Kuršumlije, u čijem sastavu posluju Prolom i Lukovska banja, a pripada joj i "prolom voda", otpočelo je izgradnju novog hotela u Lukovskoj banji sa četiri zvezdice, čije se otvaranje očekuje do 2020. godine.