Raj na raskršću tri kontinenta

Marina Jungić Milošević

sreda, 04. 07. 2018. u 22:41

Рај на раскршћу три континента
Reporter "Novosti" na Kipru, ostrvu sunca, kulturno-istorijskih spomenika, čistog mora i plaža sa belim peskom

PRELEPO ostrvo Kipar, jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na Sredozemnom moru, smestilo se između Evrope, Azije i Afrike. Turistička sezona ovde traje cele godine, pa je smeštaj bolje rezervisati unapred, kada je ponuda veća. Zbog prijatne mediteranske klime sa prosečnom godišnjom temperaturom od 25 stepeni, sezona kupanja traje od aprila do decembra. Zimi možete da se skijate na planini Trodos, a zatim da se spustite do obale i plivate u moru.

Inače, Kipar je poznat po prelepim plažama i kristalno bistrom moru koje je proglašeno za jedno od najčistijih na svetu. Najpopularnije letovalište na ostrvu, Aja Napa, nekadašnje malo ribarsko mesto, zbog noćnog provoda porede sa Ibicom. Ovde su najlepše plaže sa belim peskom, a blizu je i Protaras, grad sa najvećim brojem sunčanih dana godišnje (340). Većina plaža ima plavu zastavicu koja svedoči o izuzetnoj čistoći vode. Ljubitelji avantura mogu da rone u pećinama živopisnog rta Greko, drugi da uživaju na plažama, a zaljubljenici u divljinu da istražuju poluostrvo Akamas gde kornjače polažu svoja jaja u zaštićenom zalivu Lara. Prema legendi, blizu gradića Pafosa, na plaži Akamos na istoimenom poluostrvu, iz mora je izronila Afrodita, boginja lepote i plodnosti, zbog koje Kipar nazivaju i ostrvom ljubavi. Pafos, živopisna luka sa tvrđavom iz srednjeg veka, koji je u doba stare Grčke i Rima bio glavno središte Kipra, danas je idealna destinacija za porodični odmor.

Svaki deo ovog, trećeg po veličini mediteranskog ostrva, krije neku tajnu... Među slikovitim plantažama pomorandži i limunovog drveća, nalaze se grčki hramovi, rimska pozorišta, vizantijski manastiri, venecijanske tvrđave, gotske crkve. Zato je Kipar pravi raj za ljubitelje arheologije koji mogu da istražuju antičke lokalitete, od pozorišta Kurion koje ostavlja bez daha do prelepih mozaika u Pafosu koji su na listi svetske kulturne baštine Uneska. Prema legendi, Kleopatra je kao zalog svoje ljubavi ovo ostrvo poklonila Cezaru. Lepota i autentičnost ostrva inspirisali su mnoge velike umetnike poput Botičelija i Šekspira koji je veliki deo dešavanja u "Otelu" smestio na Kipar, tadašnju venecijansku koloniju.

Ako se malo udaljite od obale, nailazite na planinu Trodos na čijim su obroncima prekrivenim borovom šumom, načičkana kamena sela, crkve i manastiri ukrašeni vizantijskim ikonama. Tu su i dom usamljenog muflona i stada koza koje ćete videti na padinama na kojima rastu endemske vrste cveća i aromatičnog bilja. Krivudavi putevi vode kroz maslinjake i preko brda prekrivenih vinovom lozom od koje se proizvodi čuvena "komandarija", slatko desertno vino, proslavljeno kao najstarije na svetu. Pažnju vam privlače i krivudave, strme uličice sa starinskim tavernama, savremenim galerijama i umetničkim kafićima. Meštani su ljubazni i srdačni, zbog čega ćete imati osećaj kao da ste kod kuće. Kada ogladnite, obavezno probajte grilovani sir "halumi" (mešavina kravljeg, kozijeg i ovčijeg mleka), liker "filfar" i "kleftiko", jagnjetinu sa povrćem u keramičkoj posudi, a uživanje će vam upotpuniti i šoljica aromatične, sveže pržene, kiparske kafe.

Manastir Kikos na Trodosu

Na obroncima Olimposa, najvišeg vrha Kipra, nalazi se čuveno selo Kakopetrija sa mnogobrojnim vizantijskim crkvama i manastirima. Jedan od najstarijih i najpoznatijih manastira na planini Trodos je Kikos, u kom se čuva čudotvorna ikona Bogorodice. Nekoliko metara dalje, na mestu odakle se vidi celo ostrvo, po sopstvenoj želji, sahranjen je arhiepiskop Makarios Treći, prvi predsednik Republike Kipar (1950-1977) i poglavar Kiparske pravoslavne crkve.

Aja Napu porede sa Ibicom

Osim znamenitostima svoje prošlosti, Kipar se ponosi i užurbanim, savremenim gradovima, Larnakom i kosmopolitskim Limasolom u kom živi najviše Rusa, Srba, Britanaca, Crnogoraca i Kineza. Limasol se neprestano širi, a poznat je po kulturnoj sceni i dinamičnom životu, modernoj arhitekturi i starim kolonijalnim palatama, malim galerijama ušuškanim u blizini većih umetničkih centara, prepunim kafićima i restoranima romantičnog ambijenta sa upaljenim svećama. Priobalni deo grada sa mnoštvom luksuznih hotela upotpunjen je novom, ultramodernom marinom sa velikim kruzerima koja čitavom kvartu daje blistavi sjaj. Ako krenete ka promenadi, nailazite na čitav niz plažnih barova, iz kojih se čuje bluz, gde uz koktel možete da uživate u pogledu na pučinu. Nastavite li dalje prema novom, pešačkom, istorijskom kvartu, stižete do srednjovekovnog zamka i brojnih restorana koji nude razne specijalitete. I dok ljubitelji umetnosti hrle ka savremenim galerijama, zaljubljenici u istoriju mogu da posete arheološki lokalitet Amatus ili zamak Kolosi, nekadašnje uporište krstaša. Za one koji vole vidikovce, neizostavan je obilazak drevnog pozorišta Kurion, a takođe možete da posetite lokalni teatar koji nudi impresivan repertoar međunarodnih predstava i najbolje koncerte ovdašnjih muzičara i plesača.

Crkva u selu Kakopetrija

BEZBEDNA DESTINACIJA

KIPAR 1960. dobija nezavisnost i postaje republika, na čelu sa arhiepiskopom Makariosom Trećim. Vojne snage iz Turske, 1974. godine, izvršile su invaziju i okupirale severni deo Kipra (35%) kaže Konstantinos Elijades, ambasador Republike Kipar u Srbiji.

- Okupirani deo Republike Kipar od strane Turske je nelegalan, secesionistički samoproglašeni entitet koji ne priznaje nijedna država, uključujući Srbiju, sa jedinim izuzetkom Turske. Većinski deo ogromne imovine, kao što su hoteli i slično, pripada prinudno raseljenim kiparskim Grcima. Ovi objekti su uzurpirani i nezakonito se koriste od strane ilegalnog režima kiparskih Turaka i to je razlog zašto stranim turistima koji kupuju turističke aranžmane sa smeštajem u okupiranom delu, čak i ako stignu na ostrvo kroz legalan prelaz, nije dozvoljen ulazak na teritoriju Republike Kipar. Turisti koji stižu preko legalnih graničnih prelaza i imaju smeštaj u hotelima i/ili apartmanima u oblastima koje kontroliše vlada, mogu da pređu u okupirane oblasti kroz kontrolne punktove utvrđene na liniji razgraničenja, ali boravak tokom noći u okupiranom području se uopšte ne preporučuje. Takođe, treba napomenuti da turisti koji borave u okupiranom području, to čine na sopstveni rizik, jer ako se dogodi nesreća ili iskrsne bilo kakav problem, neće biti u mogućnosti da se obrate za konzularnu pomoć Ambasadi Srbije - ističe Elijades.

Antičko pozorište Kurion

JEDINI PODELjENI GRAD NA SVETU

MULTIKULTURALNA Nikozija, okružena grandioznim venecijanskim zidinama, nudi za svakoga ponešto. Dok neki vole da posete ostrvsku prestonicu zbog kupovine, druge privlači raznovrsna kulinarska ponuda. Centralni deo ovog jedinog podeljenog grada na svetu odiše modernom atmosferom, a stari šarmom tradicije. Od starog trga Faneromeni, stiže se do kapije Famagusta, sazidane od peščanog kamena, kroz koju se ulazi u stari grad: krivudave kaldrmisane ulice, rascvetale ružičaste bugenvilije, male zanatske radnje i tradicionalne taverne u kojima možete da probate neki od kiparskih specijaliteta. Brojne institucije kulture i pozorišta smeštene su između raskošnih starih vila u kojima se nalaze umetničke radionice. Ljubitelji drevnih arheoloških artefakata ili moderne umetnosti, mogu da uživaju u poseti brojnim muzejima.

Komentari (2)

Peca

08.07.2018. 22:38

Lepsi je turski deo, obisao sam ceo Kipar. DOlazak u turski deo iskljucivo iz Turske, posle iz Turske u grcku pa na grcki deo Kipra