24 SATA SALCBURGA: Lepa šetnja u baroknom gradu

Tihana MIRKOVIĆ

petak, 29. 06. 2018. u 22:54

24 САТА САЛЦБУРГА: Лепа шетња у барокном граду
Salcburg je grad Mocarta, muzike, ukusnih kolača i festivala. Većina znamenitosti se može obići peške, a odličan orijentir za snalaženje su Salcburška tvrđava i reka Salca

IAKO je Salcburg ima samo 150.000 stanovnika, zaista ima šta da ponudi i prava je šteta provesti samo jedan dan u njemu.

U ovom baroknom gradu, većina znamenitosti se može obići peške, a odličan orijentir za snalaženje su Salcburška tvrđava i reka Salca. U blizini se nalazi i Hitlerova letnja rezidenicija, poznata kao Orlovo gnezdo.

9.00

Salcburg kartica” omogućava besplatan ulaz u sve muzeje, korišćenje javnog prevoza i žičare do Salcburške tvrđave i planine Untersberg, turističke atrakcije, zoo-vrt i druge pogodnosti.


PROČITAJTE JOŠ:
Otvorena letnja sezona na Kopaoniku

Cena za 24 sata je 28 evra i isplati se uzeti ovu karticu, jer samo žičara do Untersberga košta 23 evra, a do Salcburške tvrđave 12 evra.

9.30

Prelepi park Mirabel prepun cveća izgradio je za svoju ljubavnicu nadbiskup koji je vladao Salcburgom. Obavezno treba posetiti pijacu u starom delu grada, gde se prodaje voće.

10.30

Tvrđava Hohensalcburg dominira Salcburgom. Izgradnja je počela u 11. veku zbog zaštite od opasnih neprijatelja, a danas se ovde dolazi zbog predivnog pogleda na grad i Alpe, ali i muzeja. Do tvrđave se stiže žičarom iz samog centra grada za samo jedan minut.

12.00

Ljubitelji piva treba da ručaju u pivnici “Šternbroj” u centru ili malo udaljenu “Štigl” koja proizvodi pivo od 1492. godine. Nakon ručka treba posetiti i Muzej piva.

14.00

Mocartov muzej se nalazi u njegovoj rodnoj kući u starom delu grada u ulici Getrajdegase. Otvoren je do 17.30, ulaznica je 11 evra, a uz “salcburg karticu” je besplatno.

15.00

Šetnja glavnom trgovačkom ulicom Getrajdegase je nezaboravna. Ko ne voli šoping može da ode u dvorac Helbrun, koji je poznat po vodenim vrtovima i trik fontanama.

17.00

Originalne “mocart-kugle” u Salcburgu u poslatičarnici “Furst” koštaju 1,2 evra. Ovaj čuveni slatkiš je napravio poslastičar Paul Furst na stogodišnjicu Mocartove smrti. U blizini poslastičarnice se nalazi i prva barokna katedrala u kojoj se održavaju i koncerti klasične muzike.


PROČITAJTE JOŠ:
Sa Halkidikija na Svetu Goru

19.30

Jedinstven događaj koji ne treba da propustite tokom boravka u ovom gradu je Mocart diner koncert u baroknoj sali. U Štiftskeler St. Petar (Stiftskeller St. Peter), najstarijem u pisanim dokumentima spomenutom restoranu u Evropi, u kojem je 803. godine boravio car Karlo Veliki, moći ćete da uživate u kulinarskim specijalitetima iz Mocartovog vremena, slušajući njegova dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Анти Антифа

30.06.2018. 10:28

Фирерова летња резиденција...Мислим да ћу посетити Салцбург

неимени

30.06.2018. 11:58

@Анти Антифа - Због фирера или због барока?

Драган П.

01.07.2018. 11:22

@Анти Антифа - У Орловом гнезду Хитлер је био свега пар пута. Његова права летња резиденција је замак који се налазио нешто ниже, а од кога су данас остали само темељи обрасли у густиш. Ипак, занимљиво је све то да се види, плус ту је и Хитлеров бункер у који се улаз плаћа пар евра. Поглед са Орловог гнезда које је на једном алпском врху је стварно импозантан, као и лифт кроз планину којим се стиже до тамо.