Tajni grad Svetog Save nad Studenicom

Boris SUBAŠIĆ

14. 06. 2018. u 23:07

Prirodne lepote i malo poznati detalji srpske istorije. Staza koja je spajala isposnicu s tvrđavom vodi preko najlepših vidikovaca klisure

Тајни град Светог Саве над Студеницом

Lekovita voda iz Savine kuće Foto Boris Subašić

ČUDESNU studeničku Gornju isposnicu Svetog Save, sazidanu kao komad saća na vertikalnoj litici iznad ponora, čuvalo je i moćno utvrđenje, orlovsko gnezdo na 1.150 metara nadmorske visine. Četvorospratna kula-isposnica, ni na nebu ni na zemlji, bila je, kao i danas, povezana s pristupnom stazom iz klisure Studenice samo uskim pokretnim drvenim mostićem.

Uklanjanje ove spone činilo je neosvojivim kelije u kojima je rado boravio Sveti Sava i u kojima je po predanju napisao Studenički tipik. Ovaj potpuno nepoznati vojni aspekt Gornje isposnice prvi je uočio, pre oko dve decenije, arhitekta Siniša Temerinski iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, a radoznalost ga je odvela i do ostataka utvrđenja na vrhu Gradina. Sve je ukazivalo na izuzetan značaj ovog grada, od pozicije s koje se pruža fantastičan vidik na celu Studeničku klisuru, do objekta koji je čuvao: “rezidencije za tihovanje” Svetog Save.

U budžetu nikad nije bilo novca za istraživanje ovog lokaliteta, iako se nalazi vrlo blizu isposnice koju posećuju reke poklonika i turista. Reporteri “Novosti” su pronašli tajnu stazu ka Gradini koja je tako vešto uklesana u liticu da se vidi tek kad na nju stupite. Taj puteljak iznad ponora, koji je spajao Savinu keliju s gradom, stari majstori su tako dobro izdubili da je i pored vekova erozije još uvek širok. Staza vodi preko najlepših vidikovaca kanjona Studenice, nekadašnjih nemanjićkih osmatračnica puta koji je spajao Ibarske klisuru preko Čemerna i Golije s lukama u Pomorju.

Na istoj trasi danas je asfalt koji spaja Ušće s Ivanjicom i kojim brojni autobusi s turistima i poklonicima dolaze do Studenice. Mnogi posle obilaska “majke srpskih manastira” nastavljaju put oko sedam kilometara uzvodno do dobro obeležene staze kojom se za oko sat i po stiže do Gornje isposnice Svetog Save, ne sluteći da je ona bila centralno mesto studeničkog vojno-urbanističkog kompleksa.

- Postojao je čitav sistem utvrđenja uzvodno od manastira Studenice i sva su bila u vizuelnom kontaktu. Informacija da je neko ušao u klisuru stizala je za dva-tri minuta do Nemanjine zadužbine. Posebno mesto među utvrđenjima imali su Gradina i Gornja isposnica. Istraživanje i prezentacija celog kompleksa otkrili bi nam potpuno nepoznatu sliku izuzetnog studeničkog urbanizma njihovog doba - kaže Siniša Temerinski.

Kapija mosta ka isposnici


Pogled sa Gradine


ČUDOTVORNI IZVOR

Gornja Savina isposnica mogla je da izdrži najtežu opsadu jer se pećini pod njenim temeljima, zvanoj Savina Kaca, nalazi izvor čija se ledena voda sakuplja u ogromnu cisternu. NJoj se pripisuju lekovita svojstva, a poklonici je zahvataju ogromnom kutlačom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

milka

15.06.2018. 13:35

Srbija ima velika turistička prelepa mesta, samo ih treba obilaziti i voleti svoju zemlju čuvati i sve više poštovati