BALKANSKO takmičenje u pripremanju jela pod sačem, izbor najukusnijeg kuglofa, najsočnija gibanica i najbolji kulen, samo su neke od manifestacija koje čekaju posetioce da krenu na izlet.

Proleće je pravo vreme za putovanje po Srbiji, jer je dan dug, a temperature prijatne. Mnoge tradicionalne manifestacije održavaju se upravo krajem maja, a jedna od njih je Likovna kolonija u Kupinovu. Ovo je prilika da se do 19. maja poseti ovo, 40 kilometara od Beograda udaljeno selo, proba domaća hrana i uživa u zanimljivom večernjem programu.

U drugoj polovini maja nižu se, jedna za drugom, gastronomske manifestacije, počevši od Festivala kulena u Bačkom Petrovcu, a završavaju "Gibanicijadom" u Pećincima. Festival kulena se održava od 25. do 27. maja u sklopu proslave "Dana Petrovca" i tom prilikom može da se proba ili kupi ovaj delikates, ali i da se posmatra takmičenje u pravljenju najukusnije sveže kobasice.

Istog vikenda ljubitelji kuglofa treba da se upute u Sremske Karlovce, gde se održava festival u čast ovog prečanskog kolača. Program manifestacije predviđa i prodajnu izložbu u sklopu starih zanata i domaće radinosti, ručnog rada, antikviteta i rariteta, vina, meda, kuglofa, začinskog bilja i cveća. Istog dana kada završi Festival kuglofa u Sremskim Karlovcima počinje "Sačijada". Reč je o balkanskom takmičenju u pripremi jela ispod sača, a u gastronomskoj borbi učestvuju ekipe iz Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije. "Sačijada" je obogaćena i raskošnim zvucima tambure.

Narednog vikenda, oni koji se zateknu na Paliću uživaće u "Vinskim svečanostima" koje se održavaju na Velikoj terasi, a posetioci mogu da degustiraju i kupe vina sa područja subotičko-horgoške peščare. Gastronomsku seriju završava "Gibanicijada" koja se u Ašanji kod Pećinaca održava prvog vikenda u junu. Iako mala, ova manifestacija odiše originalnošću, jer svrha održavanja nije zarada.

Na obali svrljiškog Timoka, u aleji lipa, na novom platou Doma kulture u Knjaževcu, već u petak se održava manifestacije "Zvuci trube sa Timoka". Istog dana u Ivanjici počinje izuzetno zanimljiva manifestacija "Zvuci Golije, Javora i Mučnja". Sledeće subote, 26. maja, u Tutinu se održava "Rafting ibarske saladžije", čime počinje sezona regata koje će se od juna održavati gotovo svakog vikenda na drugom mestu.

Naredne nedelje je u banatskom selu Sefkerin kod Opova zakazana "Seoska olimpijada", u Inđiji etno-festival, a u Bačkom Petrovcu smotra "Tancuj, tancuj". Ljubitelji džeza će u Valjevu čitave naredne nedelje uživati u ovoj muzici, a dok će se pravi spektakl vlaškog plesa, muzike, gastronomskih specijaliteta, ispiranja zlata, pletenja i vezenja, održati u Kučevu od 28. maja do 2. juna. Krajem maja se tradicionalno održavaju "Homoljski motivi" koji su prava riznica za ljubitelje tradicije, narodnih rukotvorina i tradicionalnog zvuka ovog dela Srbije.


SINĐELIĆ I KARADžIĆ

TRI manifestacije koje slave srpsku istoriju održavaju se u Tršiću, Svilajncu i Raškoj. Vukov sabor je zakazan 21, dok 28. maja počinju "Sinđelićevi dani". "Dani kraljice Jelene" neguju sećanje na vladarku i svetiteljku, ali ova manifestacija traje tri dana i tada se na originalan način predstavlja tradicija i kultura raškog kraja.