VIŠE od polovine vaučera koje je Vlada Srbije ove godine odredila za subvencionisan odmor u zemlji, već je podeljena, a od te cifre više od 50 odsto su preuzeli najstariji sugrađani.

Naime, od 1. januara do 25. aprila za korišćenje vaučera prijavilo se 44.146 građana, više od polovine od broja koji je predviđen budžetom (80.000), odnosno oko 13.000 ili 29 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kada je bilo 31.365 prijava.

PROČITAJTE JOŠ: Razlika od umanjenih penzija i naslednicima?

Penzioneri su i ove godine najzaslužniji za obaranje rekorda, jer su upravo oni najčešći korisnici, s obzirom na to da su "potrošili" 57 odsto vaučera. Radno angažovani građani su preuzeli skoro 33 odsto, a nezaposleni devet odsto vaučera.

- Trend rasta se nastavio i tokom ove godine i upravo su penzioneri najbrže reagovali - kaže Renata Pindžo, pomoćnik ministra za turizam. - Akcija "Vaučeri za odmor u Srbiji", uz promotivnu kampanju Turističke organizacije Srbije "Moja Srbija", značajno je uticala da promet domaćih turista raste, ali i da se građani ne samo odmaraju u svojoj zemlji, već i da se bolje upoznaju sa svim njenim kulturnim i prirodnim bogatstvima.

PROČITAJTE JOŠ: U ovoj godini čak 80.000 vaučera

Ove godine planirano je da se podeli 80.000 vaučera, a građani mogu da se prijave do 1. oktobra. Vrednost je u visini od 5.000 dinara za odmor od najmanje pet dana. Međutim, ukoliko bude veće interesovanje građana, nije isključeno da Ministarstvo turizma, pored 400 miliona dinara, odvoji još novca. Naime, lane je dodeljeno 91.907 vaučera.

PROCEDURA ISTA VAUČERE najviše uzimaju ljudi iz Beograda, Novog Sada, Niša, Zrenjanina i Leskovca. Procedura je ista kao i prehodnih godina, građani moraju da imaju rezervisan boravak od minimum pet noćenja u prijavljenim i registrovanim objektima. Prijave se podnose na šalterima Pošte. Da bi neko dobio vaučer vrednosti 5.000 dinara, ne sme da ima mesečna primanja veća od 60.000 dinara.

I ove godine nema iznenađenja među najtraženijim destinacijama, pa visoko prvo mesto već tri godine drži hotel "Radan" u Prolom banji, "Vila Mina" na Zlatiboru, "Vila Palma" u Sokobanja, "Vila Marić" na Zlatiboru i hotel "Jelak" u Lukovska banja. Što se tiče destinacija, najpopularnije su: Sokobanja, Zlatibor, Vrnjačka banja, Prolom banja i Lukovska banja, što se poklapa i sa najtraženijm objektima.

Prema zvaničnim statističkim podacima, od kada je uvedena mera subvencionisanog odmora kroz podelu vaučera, broj domaćih turista se dramatično povećao. Produžen je i broj dana boravka turista, što je za privredu značajno, jer što duže ostanu - gosti će više i potrošiti. Od ukupnog broja noćenja, više od polovine čine gosti iz Srbije, a i vlasnici objekata su novac zarađen od vaučera ponovo investirali u objekte, pa i zaposlili nove ljude. Koristeći vaučere penzioneri su, praktično, pomogli srpskoj privredi.

HILjADU OBJEKATA

TURISTIMA su na raspolaganju 983 ugostiteljska objekta za smeštaj, što je duplo više nego lane, kada su mogli da biraju između 664 objekta. To znači da su i hotelijeri videli veliku korist od ove akcije, a najviše ih se prijavilo iz: Sokobanje (282), Vrnjačke banje (117), Zlatibora (71), Ribarske banje (56) i Gornje Trepče (53). Korisnicima vaučera su, zasad, (pošto se svakog petka ažurira spisak objekata) najviše na raspolaganju: sobe (388), apartmani (275), ugostitelji koji objedinjeno nude i sobe i apartmane (88), hoteli (50) i prenoćišta (47).