Planinska lepotica blage naravi

Tekst i foto Boris Subašić

03. 02. 2018. u 22:54

Lekoviti vazduh raskošne Tare okrepljuje telo i daje neverovatnu snagu. Rekreativci prepešače za dva dana i do 45 km

Планинска лепотица благе нарави

Foto: B. Subašić

KROČITE li jednom na Taru, uvek ćete se vraćati ovoj planinskoj lepotici blage naravi. Ni u dubini njenih gustih šuma čija stabla deluju kao stubovi vilinskih dvoraca nema osećaja surove divljine. Sve je na Tari nežno i bajkovito, počev od vazduha koji odiše zdravljem, do iskričavih potoka koji vijugaju i igraju žmurke pod zasneženim draperijama borova i jela.

Čak ni vrtoglave litice nad kanjonom Rače koja grmi pod njima ne deluju strašno kad stazom obezbeđenom sajlom stignete na vidikovac Sokolaricu ili dok sa Crnjeskova posmatrate oštre kreste stena Gradine sa ostacima antičkih crkvica i utvrda.

Utisak veličanstvenosti i neizmerne moći planine preplavljuje um dok posmatrate masiv Tare sa srednjovekovnog srpskog grada Solotnika čije se zidine kao planinski orao kostreše na ivici duboke klisure. Da se ova mesta mogu obići za samo jedan vikend, pokazao je beogradski Klub planinara “Avanturista”, čiji su članovi u dvodnevnoj akciji prepešačili oko 45 kilometara. Oni nisu ni profesionalni sportisti, niti su fanatični pobornici zdravog života, a najmlađi je bio desetogodišnji Mihailo Bratić.

Ovim planinarima je magija Tare i njenog okrepljujućeg vazduha dala snagu da tokom jednog kratkog zimskog dana pređu 26 kilometara velikog luka po centralnom platou planine, a dugog 19 km od Kaluđerskih bara do Solotnika i nazad.

Sve vreme planinari su sretali druge ljubitelje prirode jer su staze na Tari dobro obeležene i moguće ih je kombinovati po sopstvenom izboru. Zimi je posebno lepa ona koja prati tok potoka Jarevac kroz bajkovitu šumu do istoimenog veštačkog jezerceta, gde se put račva. Šetači s boljom kondicijom idu preko mosta naviše ka, nažalost, ruiniranom hotelu “Tara”, odakle je 1935. počeo turizam na ovoj planini, a zatim osunčanim putem kroz Račansku šljivovicu do vidikovaca iznad klisure Rače.

Druga staza na raskrsnici kod jezerceta Jarevac nastavlja se ka vidikovcu Crnjeskovo s koga puca pokled na dolinu Drine kod Bajine Bašte i Valjevske planine koje se moćne i bele dižu na horizontu. Odatle se pored Kaluđerskih stanova staza vraća do Kaluđerskih bara, gde počinje i široki makadamski put koji nepogrešivo vodi do starog grada Solotnika.

KALUĐERSKE BARE

TURISTIČKI centar Tare je plato Kaluđerskih bara na nadmorskoj visini od 1.059 metara udaljen oko 16 kilometara od Bajine Bašte. Ovde dolaze redovne autobuske linije, tu se nalaze hoteli “Omorika”, “Beli bor” i “Javor”, kao i velika ponuda privatnog smeštaja svih kategorija. Informacije o turističkoj ponudi Tare mogu se naći na sajtu www.tara-planina.com.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije