Otvara se još deset hotela u Srbiji, jedan i sa sedam zvezdica

A. Mikata

petak, 15. 12. 2017. u 22:41

Отвара се још десет хотела у Србији, један и са седам звездица

Thinkstock

Georgi Genov, predsednik domaćeg udruženja „HORES“, najavljuje nove smeštajne objekte u 2018. godini. Luksuzni kapaciteti u Beogradu i na Zlatiboru. Da li ćemo uskoro morati da uvozimo turističke radnike?

NAREDNE godine će u Srbiji biti otvoreno još najmanje deset novih hotela, od kojih će jedan imati sedam zvezdica, a u njima će posao naći 3.000 ljudi. Uz novo putničko pristanište koje se gradi u Zemunu, naša zemlja će izvesno nastaviti da beleži rekorde u broju dolazaka i noćenja turista.

Srpski turizam doživljava pravu ekspanziju, a pored 27 hotela koji su ove godine otvoreni u Srbiji, 2018. treba očekivati i početak gradnje superluksuznih hotela "Sent Ridžis" u Beogradu na vodi i elitnog "Interkontinentala" kod Sava centra. U planu je i izgradnja hotela "W", a radovi na "Indigu" vrednim 20 miliona evra u Čika Ljubinoj, kako je najavio Živorad Vasić, direktor "Kraun Plaze", počinju na proleće. Gradi se i novi hotel "Mona", biće završen i "Rojal", a uskoro se otvara i "Aba".

- Ne gradi se samo u Beogradu, već će i Niš dobiti novi hotel "Ambasador", a Zlatibor superior hotel "Tornik" koji će biti najlepši u Srbiji i zaslužuje sedam zvezdica - kaže Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera i restoratera Srbije (HORES). - Prošle godine je otvoreno 27 hotela u Srbiji. Takođe, u narednom periodu treba očekivati da će se povećati plate u ovom uslužnom sektoru ili će pasti nivo usluga, jer nemamo odakle da uvozimo radnu snagu.

Genov kaže da je u hotelijerstvu i ugostiteljstvu radi oko 80.000 ljudi. Konobari, kojih ima oko 57.000, zarađuju po 28.000 dinara, dok je zarada u hotelima oko 32.000 dinara. Već naredne godine biće potrebno 3.000 novih radnika, a mnogi su, zbog većih plata, otišli u zalivske zemlje.

- Hrvati su otišli da rade u Austriju, pa sada sezonski zaposle po 9.000 radnika, a Bugari su otišli u Španiju, Grčku i na Maltu i sada zapošljavaju Moldavce i Ukrajince - ističe Genov. - Pošto su kod nas primanja mala, siguran sam da će hotelijeri morati da ih povećaju kako bi zadržali zaposlene, jer će usluga dramatično pasti.

Beograd ima 5.400 hotelskih soba, a uz 1.600 privatnih i najmanje 2.000 nelegalnih kreveta, srpskoj prestonici još nedostaje ležajeva. Iskorišćenost hotelskih soba u Beogradu u oktobru je iznosila odličnih 81 odsto! Do pre nekoliko godina su sobe, u proseku, bile popunjene do 30 odsto, a sada i sa najgorim mesecima iznosi 68 odsto.

- Kreveti su "najhladniji" od 15. januara do 15. februara i to je period kada treba organizovati sportske događaje i druge manifestacije - ističe Genov.

- Događaje ne treba praviti u maju kada nema igla gde da padne!

KINEZI

UDRUŽENjE "Hores" je objavilo hotelski vodič na kineskom sa odabranim objektima, a brošura je namenjena kineskim turoperatorima. U planu je vodič za hotele po Srbiji, a dalekoistočno tržište hotelijeri smatraju najpersepktivnijim. Mnogi hotelijeri su prilagodili doručak kineskim turistima, a uvek su spremni da razdvoje krevete, jer u Kini i bračni parovi spavaju odvojeno.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Miki - Zg

15.12.2017. 22:55

Niste spomenuli hotel Hilton u ulici kralja Milana koji će za par mjeseci biti otvoren .Čestitam na pravoj ekspanziji hotela ,hostela po BG -metropoli !

абракадабра

16.12.2017. 23:39

Шта је с хотелом "Славија" на Славији? Хоће ли се обновити? По Београду има и више годинама недовршених хотела - преко пута Железничке станице, код Новог двора и Дворског парка и други.

Kako mali Djokica zamišlja turizam

18.12.2017. 18:00

Problem je u tome što Srbija nema tradiciju kvalitetnog ugostiteljstva i hotelijerstva. Šta uopšte znaćr tih izmišljenih sedam zvezdica, kada u svetu pet zvezdica označava vrhunac kvaliteta? Balkanska posla i lagarije!

he he

18.12.2017. 19:01

@Kako mali Djokica zamišlja turizam - Hoteli sa 7* su po emiratima i sličnim krajevima, pa kad arapi dođu gledati kako im ide posao u Srbiji, da misle da su doma.

turizam na nivou

20.12.2017. 09:57

sramota je da u hotelu za pet zvezdica ljudi imaju platu 200 eur, sramota!niste ni za nula zvezdica izrabljivaci

LABUD

21.12.2017. 12:28

A sta se desilo sa onim hotelima koji su itekako dobro radeli za vreme Yu. Bilo je t solidnih objekata a i usluge , Vecina konobara je bila na nivou i znao se red...Svi otisli pod stecaj i prodati za male paare svakjkojakim po partijskoj ili kriminalnoj liniji i sada propadaju, ka i fabrike , od jake drzave dosli smo do prosjackog stapa!