U TIHOJ Drini, netaknutoj prirodi i izletu brodom do Andrićgrada, najmlađeg starog grada na svetu, mogu da uživaju turisti koji ove godine borave u zapadnoj Srbiji.

"Grizli", novi brod "Taratursa", koji saobraća od brane u Perućcu do Višegrada, obogatio je turističku ponudu ovog kraja, jer gosti sada mogu da dožive nesvakidašnju avanturu: šetaju Mećavnikom i Andrićgradom, voze se vozom i brodom i vide netaknutu prirodu Nacionalnog parka Tara.

- Tokom svake plovidbe imamo putnike iz Mađarske, Izraela i Rusije, a bilo je i Maltežana, Kanađana, Novozelanđana, Kuvajćana i drugih naroda - kaže Goran Grizli Glišić, direktor "Taratursa". - Brod će plovidi do novembra, ali i tokom zimskog raspusta. Dosta je individualnih turista koji dolaze zbog prirode, ali i grupa koje dolaze na vikend.

Tokom plovidbe u dužini od 52 kilometra, s palube luksuznog broda turisti mogu da vide kanjon Drine, čije su litice na nekim mestima visoke kilometar, srednjovekovne gradove, ulivanje reke Brusnice, Pančićeve omorike, pećine, netaknutu priroda kanjona Drine i 400 divokoza koje žive u prašumi NP Tara, a koje mogu da se vide samo s broda. Prvo naseljeno mesto je Žepa, ispred koje se nalazi drvena kućica na steni.

- Sa broda se vidi i kamp nekašadšnjeg kapetana ratne mornarice koji je iz Drine izvukao tri stećka i konzervirao ih - kaže Jelena Vukašinović, vodič na brodu "Grizli". - Ipak, svi posetioci ostanu bez daha kada vide Slava kapelu u Starom Brodu, gde je "crna legija" Jure Francetića pokušala da likvidira 6.000 izbeglih Srba, o čemu govori knjiga "Teče krvava Drina".

NA poslednjih 15 kilometara do Višegrada, Drina je poput ogledala, pa je refkleksija oblaka u vodi potpuno magična. Odlazak do mosta Mehmed-paše Sokolovića je nezaobilazna šetnja, ali većina turista tri slobodna sata provede u Andrićgradu. Spomenik nobelovcu Ivi Andriću, pesniku Njegošu, ali i mural-mozaik sa Gavrilom Principom, Emirom Kusturicom, Miloradom Dodikom i Novakom Đokovićem, najveća su atrakcija. U ovom gradiću može da se poruči porcija ćevapčića za tri evra i plati u dinarima.

U povratku, vožnja brodom "Grizli" deluje kraće, a na samoj HE Perućac može i da se večera sveža riba. Međutim, mnogi radije produže za Bajinu Baštu, do restorana "Dve lipe", ispred kojeg se nalazi čuvena Kućica na Drini i koji preporučuju najbolji svetski vodiči. Do Beograda put traje oko četiri sata (povratna autobuska karta staje 1.700 dinara), pa je bolje prenoćiti u mirnom, opojnom i svežem vazduhu Perućca. Luksuzni apartmani "Janković" se izdaju za 750 dinara.

Naredne godine brod "Grizli" trebalo bi da postane deo "Čarobnog prstena". Ovim projektom bi se zatvorio krug i turisti bi vozom dikretno išli iz Mokre Gore do Višegrada, a vraćali se brodom do Perućca, ili obrnuto.


BEZ PASOŠA

BROD "Grizli" polazi sa splava "Sidro", a povratna karta je 2.200 dinara za odrasle. Karta za decu do deset godina plaća se upola cene i potreban im je pasoš, dok odrasli ulaze u Višegrad sa ličnom kartom. Cena uključuje i vodiča po Višegradu. Piće na brodu košta oko 150 dinara. Redovni polasci su od petka do nedelje, ali i tokom radnih dana prema programu: www.taratours.rs.