BEOGRAD je za prvih šest meseci posetilo milion turista, dok u susednu Crnu Goru tokom čitave godine dođe 1,8 miliona gostiju. Iako nema more, Beograd će, po svemu sudeći, ove godine posetiti više turista nego Crnu Goru. Takođe, još je zanimljivije što ova jadranska zemlja, koja ima 300 kilometara obale i plaža zarađuje od turizma kao Beograd (oko 800 miliona evra), a neuporedivo manje od Srbije. Zbog toga i ne čudi što je lanac najpoznatijih crnogorskh hotela krajem jula, u špicu sezone, obezbedio popust uz specijalne ponude, kao što je besplatan boravak za jedno dete.

- Rast broja domaćih i inostranih turista se nastavlja i za prvih šest meseci možemo se pohvaliti povećanjem broja turista u Srbiji za 12 odsto više nego lane - kaže Marija Labović, direktor Turističke organizacije Srbije. - Domaćih turista je 776.428, odnosno sedam odsto više, a inostranih 634.353, čak 18 odsto više. Ostvareni devizni priliv od turizma lane je iznosio 1,040 milijarde evra, a ove godine beležimo povećanje od 11 odsto.

Ovo će biti rekordna godina za Srbiju, ali i Beograd koji beleži porast broja ne samo gostiju i noćenja, već i zarade. Njihove procene su da treba očekivati veći prihod, i do 150 miliona dolara, odnosno da ukupna zarada od turizma u 2017. bude veća od milijardu i dvesta miliona evra. Lane je Srbija zaradila nešto više od milijarde dolara, a 60 odsto se slilo upravo u prestonicu. Kada se uzme u obzir da ukupan budžet Turističke organizacije Beograda (promocija, plate i režijski troškovi) iznosi 153 miliona dinara - dolazi se do zaključka da zarada od turizma prevazilazi i očekivanja najvećih optimista.

- Ovo je odlična godina za srpski turizam, jer će zarada sigurno biti veća za 100 miliona dolara nego lane - kaže Geori Genov, direktor HORES udruženja hotelijera i restoratera Srbije. - Prezadovoljni smo jer su hotelske sobe popunjene više od 62 odsto, dok je lane popunjenost bila 57 odsto. Prošle godine je u Srbiji otvoreno 28 hotela, a u prethodne tri uloženo je čak 250 miliona dolara u njih i još toliko u restorane. Sve se to isplatilo.

Dakle, odlična promocija, novac uložen u hotele i restorane, ali i gostoprimstvo svih u lancu usluga, dalo je rezultate, pa Srbija već beleži rekordnu godinu u turizmu.

- Najveći skok je među stranim turistima kojih je za 18 odsto više. Oni su ostvarili 30 odsto više noćenja, nego u junu prošle godine - ističe Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda. - Prestonica je do juna već izbrojala milion noćenja, što je 22 odsto više nego lane.

Najbrojniji turisti u Beogradu trenutno su Turci, slede Hrvati, gosti iz Republike Srpske, Grčke i Nemačke. Međutim, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Izraela - 55.336. Oni su i rekorderi u smislu najvećeg porasta broja dolazaka - 469 odsto, a slede Kinezi kojih je ove godine došlo 128 odsto više nego lane. Ruski gosti nisu u prvih deset najbrojnijih gostiju, ali ostaju više noći od turista iz Republike Srpske, Slovenije, Bugarske, Crne Gore, Makedonije...