Zelena prestonica Evrope

A. M.

01. 06. 2017. u 23:20

Pitomi grad koji je posebno lepo obići leti. Ispijanje kafe pored reke LJubljanice, šetnja u parku Tivoli...

Зелена престоница Европе

LJUBLJANA je prošle godine proglašena za zelenu evropsku prestonicu, a veliki broj parkova i prijatna klima preporučuju ovaj grad za posetu tokom letnjih vrućina.

Takođe, mogu se obići i mnogi zanimljivi muzeji, poput Nacionalnog muzeja, i upoznati istorija ćilibarskog puta. Titovi automobili izloženi su u Tehnološkom muzeju u Bistri kod Vrhnike, nedaleko od LJubljane.

10.00

Centralna pijaca je veoma zanimljivo mesto koje treba posetiti rano ujutro, jer se mogu kupiti lokalni proizvodi i sveža, organska hrana. Ne radi nedeljom.

11.00

Zmajski most je izgrađen 1901. godine, povodom jubileja - 40 godina vladavine Franca Jozefa. Most je lep, a simboliše istoriju i vezu ovog grada sa putem zmajeva (srednjovekovni viteški red) koji nastavlja ka Postojnskoj jami.

11.00

LJubljanica protiče kroz LJubljanu i deli srednjovekovni deo grada od modernog, koji ima lepe trgove. Pored reke se nižu kafići koji ožive u popodnevnim satima. Niz kafića počinje od Tromostovlja, najpoznatijeg mosta, koji je srce grada.

12.00

Prešernov trg je centralni u gradu i okružen je lepom arhitekturom, kao što su ružičasta Franciskanska crkva i popločana ulica u kojoj se održavaju festivali i vašari.

13.00

Katedrala Svetog Nikole je lepa barokna građevina sa dve kule i zelenom kupolom. Crkva potiče iz 18. veka, a dobila je lepa bronzana vrata koja je otvorio papa Jovan Pavle Drugi, kada je posetio LJubljanu 1996. godine.

Oko katedrale se nalaze mnoge radnje, ali pravi šoping je u BTC-u - ogromnom šoping-centru na obodu grada koji je nekada bio bescarinska zona. Iz centra se do njega brzo stiže gradskim autobusom, a BTC nedeljom radi do 15 časova.

14.00

Tivoli park je zeleno srce grada i nalazi se severno od centra, a nudi odličan predah za porodice. Ovde ima dosta igrališta, sportskih terena, a lepo je i za šetnju kraj jezerca.

15.00

Ko voli istoriju, uživaće u LJubljanskom zamku, koji je simbol grada. Nalazi se na vrhu brda iznad grada do kojeg se može pešačiti, ali i stići uspinjačom. Nekada su predsednici tu primali zvaničnike, ali zbog gužvi u saobraćaju više to ne rade. U zamku se nalaze muzej, barokna kapela iz 15. veka i kafić. Jednom mesečno organizuju se besplatne radionice za decu na temu vitezova.

17.00

Metelkova je alternativni prostor u gradu. To su stare vojne barake koje su postale središte kulturnog, alternativnog i urbanog života. Okruženi grafitima, ovde se nalaze i kafići i barovi, a održavaju se i izložbe.

19.00

Najbolji restorani nalaze se oko reke LJubljanice, ali i u ulici Stari trg, koja je paralelna s rekom, a nalazi se ispod zamka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Supergirl27

02.06.2017. 10:20

@Nina - Bas mi se svidja Ljubljana, kao i cela Slovenija. Bila sam prosle godine i ponovo mi se ide. Da mogu volela bih da dve nedelje mesecno budem u Ljubljani, Zagrebu, Rijeci i Beogradu, a dve nedelje u Parizu. :)

Bolje je bilo prvi u SFRJ

02.06.2017. 11:40

@Milorad - nego poslednji u EU... ali, sami su birali. A, ja i danas izbegavam da kupim njihove proizvode. Oni su prvi počeli.

Hvala bogu

03.06.2017. 17:45

@Milorad - ima robe sa svih strana sveta. Od Zlovenaca, a bogami i Rvata, ništa...

Мирослав

03.06.2017. 19:28

Живим у Љубљани.Клима: 6 месеци магла, а лети кад се угреје асфалт, врућекао у паклу.Метелкова-алтернатива,наркоманија и алкохолизамСве знаменитости обиђеш за један дан.БТЦ: трговине, самопослуге, биоскоп, пијаца вауКад пишеш о неком граду, онда напишеш и нешто што ти није лепо.Љубљана је леп град, али ништа посебно.