Maraton kroz milenijume oko Zaječara

Boris SUBAŠIĆ

12. 05. 2017. u 23:20

Sportisti i rekreativci, trkači i pešaci, okupiće se 13. i 14. maja na drugom Timočkom maratonu za koji vlada veliko interesovanje. Dobro ukopane podzemne utvrde oko Zaječara počeo je da gradi knez Mihailo

Маратон кроз миленијуме око Зајечара

Foto Boris Subašić

MLADI od sedam do 77 godina, sportisti i rekreativci, trkači i pešaci, okupiće se u Zaječaru 13. i 14. maja na drugom Timočkom maratonu, za koji vlada veliko interesovanje u celom regionu. Reč je o jedinstvenoj manifestaciji u kojoj će takmičari i ljubitelji prirode proći stazu između spomenika dva milenijuma burne istorije u ovim predelima čudesne lepote.

Osam kontrolnih tačaka planinarsko-trkačkog maratona nalaze se na srpskim tvrđavicama - bastionima izgrađenim u 19. veku. Te dobro ukopane podzemne utvrde oko Zaječara počeo je 1862. da gradi knez Mihailo kao bedem odbrane "istočnog fronta" Srbije od Turaka, a ovaj sistem fortifikacija je trebalo da bude i uporište za oslobađanje ostatka Balkana od Osmanlija. Ovaj kompleks završen je krajem 19. veka, kao zaštita od napada iz Bugarske.

Posebna poslastica za učesnike i rekreativce je kontrolna tačka 4, koja je istovremeno cilj malog maratona od 7,7 kilometara: kasnoantički rimski lokalitet Feliks Romulijana, spomenik svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESKO. To je mesto gde su ljudi, simbolično, poslednji put postali bogovi. u rimskom obredu apoteoze imperator Galerije i njegova majka Romula, kojoj je bio posvećen grad, spaljeni su ritualno na brdu Magura iznad naselja. Kad su sveštenici pustili orlove skrivene iza ogromnih lomača, posmatračima u podnožju su objavili da su se car i carica-majka vinuli među bogove.

Sa tog brega na kome se nalaze obnovljeni carski tumuli pruža se fantastičan pogled na kasnoatički grad, a svaki od srpskih bastiona po obodu Zaječarske kotline je izuzetan vidikovac na Timočku krajinu i venac planina koje je okružuju Rtanj, Tupižnicu, Staru planine, Stol, Veliki Krš, Beljanicu, Malinik.

foto B.Subašić

Vremenom su ova utvrđenja pala u zaborav i postala nevidljiva, zarasla u trnje i šumu. Bastione su uz pomoć karata s početka 20. veka ponovo otkrili i očistili uporni entuzijasti, planinari zaječarskog kluba "Dragan Radosavljević" u nameri da između njih naprave obeleženu pešačko-planinarsku stazu, koja bi bila zaječarska kulturna, turistička i sportska atrakcija. Kao i obično, troma birokratija je bila protiv svake promena, pa su planinari, uz pomoć fondacije "Trag", započeli projekat "Bitka za spas zaječarskih bastiona" da bi kroz medije upoznali javnost s ovom dragocenom baštinom, a "Novosti" su prve objavile ovu za naše uslove neverovatnu priču o borbi entuzijasta da sačuvaju nacionalnu baštinu. NJihov napor je krunisan realizacijom projekta "Uređenje pešačke staze Bastioni", koji je finansiralo Ministarstvo omladine i sporta kroz nacionalni program "Mladi su zakon", a zatim i organizacijom prvog Timočkog maratona u maju prošle godine koji je bio izuzetno posećen.

foto B.Subašić

Ovogodišnji maraton ima četiri markirane staze dužine od sedam do 65 kilometara, čime je omogućeno učešće rekreativaca i profesionalnih sportista svih generacija. Cilj manifestacije je ostao isti kao i ranije, prikupljanje sredstava za obnovu i očuvanje zaječarskih bastiona. Kotizacija za učešće u maratonu je simbolična i iznosi samo sto dinara jer organizatori iz kluba "Dragan Radosavljević" žele da trka bude dostupna svim socijalnim slojevima. Učesnici mlađi od 14 godina su oslobođeni plaćanja startnine.

foto B.Subašić

INFORMACIJE I KONTAKTI

SVE informacije o drugom Timočkom maratonu s fotografijama bastiona mogu se naći na fejsbuk stranici Bitka za spas zaječarskih bastiona - www.facebook.com/bastionizajecara. Kontakt osobe iz omladinskog planinarsko-smučarskog kluba Dragana Radovaljević su Miroslav Žikić - 063 457536, Anđela Risantijević 061 6041593 i Milana Stanković 064 2194024.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije