GLAMPING je novi svetski trend koji već deset godina popularan kod ljubitelja prirode i turista koji žele da u toku svog odmora budu u prirodnom okruženju a da to ne utiče na njihove potrebe za komocijom i komforom. To znači boravak u modernim, luksuznim šatorima, slični, kakve je koristio nekdašnji lider Libije Moamer el Gadafi.

- Glamping nije klasično kampovanje, jer nema malih šatora koji se nameštaju, nema vreće za spavanje koju treba da motate, ni vatre koju morate da palite - objašnjava Nebojša Marković, koji sa svojim timom osmišljava ove objekte za ekološki turizam.

Prilikom izgradnje kampova koriste se prirodni materijali, biološke jame, uz mogućnost postavljanja solarnih panela i ostalih tehnologija kojima boravak u šatoru ne ostavlja posledice po prirodu. Luksuzni šatori imaju drvenu konstrukciju. Veličine su do pedesetak kvadrata. Po pravilu imaju verandu, trpezariju, kuhinju, dve spavaće sobe i kupatilo.

ŠATOR SA PET ZVEZDICA

U NORVEŠKOJ su pored najpopularnijih staza za mauntin bajk, postavljeni glamping kampovi. Nacionalni parkovi u Sjedinjenim Američkim Državama obavezno, za turiste imaju naselja sa luksuznim šatorima. Poslednjih godina ni safari nije isti. U Keniji, Evropljane i Amerikance po pravilu smeštaju ispod cirade u šatorima sa pet zvezdica. U Srbiji, na Mokroj gori, nedavno je postavljen prvi ovakav šator.