U ZVUCIMA trube, vinu, vatrometu i opuštenijoj atmosferi nego što je bila zvaničnog 31. decembra uživaće svi oni koji se odluče da srpsku novu godinu proslave na turističkim destinacijama naše zemlje.

Na Kraljevom trgu na Zlatiboru tradicionalno organizuju odličan doček pravoslavne Nove godine. Koncert Ane Kokić počinje u 22 časa. Međutim, mnogo zanimljivije će biti turistima koji se odluče za tradicionalni doček u selu Jablanica, u porti crkve brvnare. Program dočeka počinje od 18 časova.

I u Vrnjačkoj Banji je sve spremno za doček, a na Promenadi će nastupiti "Ju grupa".

- Tokom dana ćemo na vrnjačkoj Promenadi besplatno deliti riblju čorbu, kuvanu rakiju i čaj, a za to se pobrinulo ribolovačko društvo "Moravac" - kaže Ivan Trifunović, direktor Turističke organizacije Vrnjačka Banja. - Banja pod snežnim pokrivačem izgleda kao iz bajke i lepša je nego što je bila dosad. Ko se još nije odlučio kuda će za srpsku Novu godinu - Vrnjačka Banja je pravi izbor.

Ko voli skijanje može da ode do planine Goč, koja je udaljena devet kilometara od centra Banje. Na Goču funkcionišu dve uređene ski-staze širine oko 60 metara i dužine 520 metara. Kapacitet žičare je 1.195 skijaša na sat, a poseban doživljaj je skijanje noću. Cena dnevnog ski-pasa je 600, a noćnog 800 dinara.

Udruženje "Srbija za mlade" organizuje doček srpske Nove godine na Goču uz dvodnevno druženje, a 14. januara tradicionalne igre na snegu, kao i izlete do Žiče, drveta ljubavi i najveće bukve na Balkanu.

Ljubitelji gradskog provoda mogu da biraju da li će na doček u Novom Sadu ili u Nišu. Naime, Novosađani će srpsku Novu godinu dočekati na Trgu slobode uz filmsku muziku, Sergeja Trifunovića, di-džeja i trubački orkestar Bobana Markovića.

Sutra u 21 čas više od 60 simfoničara orkestra "Novi Sad 2021" predstaviće publici najveće hitove filmske muzike, a naročito muziku iz srpske kinematografije. S obzirom na to da se očekuju padavine, koncert će biti održan u Gradskoj kući, a publika će imati priliku da uživa putem direktnog audio-vizuelnog prenosa na Trgu slobode.

Novosadski di-džej Fanatik nastavlja program na Trgu slobode povezujući svoj set odabranih hitova s filmskom muzikom. Potom sledi nastup duvačkog orkestra legendarnog Bobana Markovića, koji se energičnim nastupima proslavio i u svetu.

U Nišu će publika uživati u pesmama Marije Šerifović, ali i neizbežnim trubačima u ponoć. Niš će imati i program za pamćenje - 3D animaciju s pravoslavnim motivima koja će biti prikazana na zidu Crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene. Nišlije i njihovi gosti koji se odluče za doček na otvorenom biće posluženi besplatnom grejanom rakijom, vinom i čajevima.