Čarobna priroda pod Alpima

Marina Jungić Milošević

utorak, 15. 11. 2016. u 22:54

Чаробна природа под Алпима

Shutterstock

Reporter "Života plus" u ski-centrima i termama Slovenije. Kranjska gora je zbog impozantnih vrhova i tajanstvenih šuma, pravi izazov za skijaše i planinare

UKOLIKO planirate da zimski odmor provedete u nekom od ski ili spa centara, sigurno nećete pogrešiti ako se opredelite za Sloveniju. Do prelepe podalpske zemlje stižete za oko šest sati od Beograda, kolima ili autobusom. Među atraktivnim lokacijama izdvaja se Bledsko jezero. Vožnja čamcem do crkve na ostrvcetu, u kojoj se nalazi zvono želja, ostaje dugo u sećanju. Obavezno probajte i čuvene krem-šnite, čiji recept njihovi kuvari ljubomorno čuvaju.

Najstariji slovenački grad Ptuj, smešten na obali reke Drave, na koji se pruža veličanstven pogled iz dvorca na brežuljku iznad mesta, svedoči o bogatoj istoriji. Poznat je i po odličnom vinu i Kurentovanju, najvećem karnevalu u Sloveniji, tradicionalnom i veoma posećenom maskenbalu.

Ipak, bivša jugoslovenska republika posebno je privlačna za ljubitelje zimskih sportova. Ima brojna, moderna skijališta, kao što je Golte na rubu Savinjskih Alpa, jedan od najlepših slovenačkih ski cenatara, smešten na visoravni od 1.250 do 1.573 m n/m.

- Oko 13 km širokih, preglednih staza, prilagođeno je svim tipovima skijaša, idealnih za početnike dok će dinamičan teren zadovoljiti očekivanja i najiskusnijih skijaša - kaže Mirko Bauk, vlasnik i direktor tirističke agencije "Odeon World Travel".

Skijalište Rogla, smešteno na jednom od vrhova Pohorja, na 1517 metara n/v, raspolaže sa 28 km staza za nordijsko skijanje, dve staze za noćno skijanje, poligonom za početnike, kao i topovima za veštački sneg. Posebna atrakcija je „Fun Park Rogla“, najveći poligon za snoubord u ovom delu Evrope.

Samo šest kilometara od Maribora, nalazi se Mariborsko Pohorje (od 325 do 1.347 m n/v), sa odličnim terenima za zimske sportove na kojima se održavaju i velika svetska takmičenja. Domaćini s ponosom ističu da ovde trenira i slovenačka alpska skijašica Tina Maze, pobednica u spustu i veleslalomu na Zimskim OI u Sočiju. Staza za noćno skijanje duga 10 km, najduža je osvetljena staza u Evropi, a sezona skijanja traje od decembra do aprila.

Kranjska Gora, na tromeđi Slovenije, Austrije i Italije, u dolini između Karavanki i Julijskih Alpa, sa impozantnim vrhovima i tajanstvenim šumama, predstavlja izazov za skijaše, planinare i alpiniste. Poznata je po takmičenjima za Svetski kup u skijanju i skijaškim letovima na velikoj skakaonici na Planici, gde se svake godine u martu održavaju takmičenja u ski skokovima. Ovde na pripreme dolaze sportisti iz celog sveta.

U novom Ski Nordic Centru može da se leti u "vetrovniku", staklenoj komori u kojoj vetar duva velikom brzinom tako da praktično lebdite ili dubite sa kacigom na glavi. Sat vremena sa opremom i instruktorom košta 60 evra, a "leti" se tri puta po minut i po. U podnožju može da se predahne i okrepi prekomurskom gibanicom, slatkom pitom s makom, sirom, orasima i jabukama.

Ski liftovi i skijaški tereni prostiru se po padinama Vitranca od Kranjske Gore do Planice (800 do 1.570 m n/v). Za nordijsko trčanje je uređeno 40 km staza, a otvoreno je i prirodno klizalište na jezeru Jasna, a branje cveća oko njega se kažnjava visokom novčanom kaznom. Nedaleko od Kranjske Gore je i prelepi Rezervat Zelenci koji je dobio ime po smaragdno zelenoj boji vode, gde izvire Sava Dolinka koja se kod Radovljice spaja sa Savom Bohinjkom (izvire južno od Triglava) u reku Savu.

Goste, koji i zimi radije biraju bazen umesto ski staza i šetnji po planini, spremno čekaju moderne terme. Ima ih 16, među njima su i Zreče, Dobrna, Olimia, Topolšica, Laško...


TERME OLIMIA

SMEŠTENE u dolini reke Sutle na granici sa Hrvatskom, omiljeno su odredište onih koji žele da se odmore i opuste. Pitom krajolik, čist vazduh, izvorna domaća jela, odlična vina, kao i gostoljubivost domaćina, čine čudesan sklad koji isceljuje duh i telo.

Termalne vode oplemenjene mineralima (izvorska temperatura od 30 do 37°) omogućavaju da i u hladnim danima zaplivate na otvorenom. A, zimi kada se snežni pokrivač prostire sve do ivice bazena, plivanje je pravi doživljaj. Slap i podvodna masaža podstiču cirkulaciju, a blagotvorni uticaj traje dugo nakon što prijatni trnci nestanu. Uz lečenje hidroterapijom, kineziterapijom, elektroterapijom, termoterapijom i individualne zdravstvene usluge, na raspolaganju gostima je i zimski Wellness centar Termalia sa velikim brojem bazena i različitih sauna, kao i luksuzni Wellnes Orhidelia, koji sedam godina nosi titulu najboljeg spa centra u Sloveniji. Izbor sauna je veliki, od slane preko parne, bio, finske do japanske kupke, a tu su i vešte ruke masera, umirujući mirisi eteričnih ulja, a može da se uživa i u čokoladnoj i medenoj kupki, koja hrani kožu i vraća mladalački sjaj. Na vrtoglavim toboganima Aqualuna, gosti mogu da uživaju i zabave se.

U selu Olimiji nalazi se najstarija apoteka u Sloveniji, čokoladni butik, pivara. Na Jelenovom grebenu mogu da se vide i nahrane srne, a gosti mogu i da jašu kroz šumarke uz reku Sutlu.

Komentari (2)

Poslednje mesto

17.11.2016. 14:59

gde bih otišao... Sad kad više nismo u istoj državi, radije biram Austriju i Švajcarsku...