Pećinci za 24 sata

A. M.

09. 10. 2016. u 12:01

Očuvane etno-kuće, Muzej hleba i Obedska bari su samo neki od razloga zbog kojih se možete odlučiti na izlet do Pećinaca. Najstarije i najlepše kuće južnog Srema nalaze se blizu prestonice

Пећинци за 24 сата

TAKO blizu i tako zanimljiv izlet! Pećinci su od Beograda udaljeni samo 25 kilometara, a atrakcije koje nudi dobar su razlog da se u ovoj opštini provede bar jedan dan.

10.00

Jesen je najlepše vreme da se poseti Obedska bara. U specijalnom rezervatu prirode tokom jeseni ptići su porasli i spremaju se za odlazak na jug. Pored katamarana i čamaca, mogu da se iznajme i bicikli.

12.00

Muzej hleba u Pećincima je nezaobilazna tačka. Može se videti žrvanj, stari mikser, obredni hlebovi i kapela hleba. Ulaznica je 250, a za decu 200 dinara.

13.00

U Donjem Tovarniku, u dvorištu Lovačkog doma, nalazi se zanimljiva svinjarska koliba. Napravili su je lovci od blata, slame i pruća po ugledu na pretke koji su se bavili svinjarstvom.

14.00

Aksentijev kućerak zvanično je najstarija seljačka kuća iz 18. veka. Od raznih etno-kuća razlikuje se po tome što ima originalan raspored prostorija sa otvorenim ognjištem, staru sušaru, nekadašnji šporet i ogromno gnezdo roda na odžaku.

15.00

U Kupinovu, u malom ambijentalnom raju koji čini devet starih kuća, uživaće i deca i odrasli. Ovde se nalazi etno-kuća porodice Putnik, koja je do danas ostala nepromenjena. Pored kuće je Crkva Svetog Luke, najstarija pravoslavna bogomolja u Vojvodini.

17.00

Ostaci srednjovekovnog utvrđenja Kupinik najlepši su u jesenjem smiraju dana. Na mestu manastira Obed iskrcali su se majka Angelina i njeni sinovi, a od dereglije odmah su napravili crkvu. Ovde su boravili despot Stefan, Đurađ Branković i Zmaj Ognjeni Vuk. Nažalost, Turci su je osvojili 1521. godine. Ovde je tri noći proveo sultan Sulejman.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije