NA Zlatarskom jezeru u Kokinom Brodu mnogi predahnu od vreline i putovanja, a najviše posetilaca je na padinama Bosanja, Smudinoga i Murtenice. Obale su zaposeli vikendaši i njihovi gosti, kamperi, pecaroši, veslači, izletnici iz Užica, Čačka, Beograda, Valjeva i drugih mesta Srbije.

- Boja sa Koke i njenih livada i ispod breza, sa čamaca i splavova u zalivima - bolja je od morske - tvrdi grupa Užičana, kojima je Koka omiljeni naziv za ovo jezero po Kokinom Brodu, mestu u kome je brana i hidrocentrala najvećeg od tri jezera u klisuri Uvca.

Goste privlači, kako kažu, čista voda među planinama Starog Vlaha na visini od hiljadu metara i carstvo tišine i divljine. Od letnje žege krepe, pre svega, sveže večeri i prohladne noći i jutra. Nadohvat ruke su šumski plodovi, a seoska domaćinstva nude proizvode i specijalitete ovog kraja.

Za one koji vole netaknutu prirodu atrakcija su jezero u kanjonu Uvca, posebno deo od Puljačkog mosta i krsta na steni ispod koje je pre potapanja bila crkva, do Pavlovića broda, kao i krak jezera uz Tisovicu i sam tok ove reke. Veliko vodeno ogledalo između Krivodola i Sinca, nekadašnjeg ušća Tisovice u Uvac, izuzetna je oaza za veslače zbog dužine staza i zaklonjenosti od vetrova.

U nekoliko poslednjih godina uložena su značajna sredstva u izgradnju Vizitorskog centra rezervata "Uvac", pontonske plaže, igrališta za odbojku na pesku, a motel "Zlatarska jezera" sa velikim parkingom, restoranom sa terasama i pekarom postao je "kapija Zlatara".

REGATA IZ KOKINOG BRODA U subotu, 30. jula, održaće se regata na Zlatarskom jezeru u okviru manifestacije "Zlatarfest". Start je u 10 sati iz Kokinog Broda, a čamci i brodići ploviće do Puljačkog mosta.

- Goste će katamaran (sa 50 mesta) svakog dana voziti jezerom uz cenu od 500 dinara, dok tura za grupe košta 15.000 dinara. Planiramo i izlete, a svakog vikenda organizovaćemo žurke - ističe Danilo Paunović, zakupac Vizitorskog centra.

Posetioci Zlatarskog jezera, trećeg po veličini u Srbiji, žale se na mali broj parking mesta u Kokinom Brodu, pa vozila ostavljaju na brani HE "Kokin Brod" ili bankini magistrale. Drugi, pak, imaju zamerke na lošu deonicu puta preko Debelje i Smudinoga do Užičkog zaliva i Vasilića, najposećenijeg dela obale jezera.


INFO

Bife na plaži:

* limunada 110 dinara,

* bezalkoholna pića 120-140 dinara,

* pivo 130-160 dinara.

Restoran "Sidro":

* riblja čorba 150 dinara,

* teletina sa kajmakom 650 dinara,

* pastrmka i dimljeni šaran (kilogram) 1.400 dinara.

Motel "Zlatarska jezera":

* kačamak 330 dinara,

* palačinci od heljde 230 dinara,

* pastrmka 730 dinara,

* jagnjetina na kajmaku 750 dinara,

* konak 2.400 - 3.600 dinara.