Drina mami u prirodu

V. MITRIĆ

subota, 09. 07. 2016. u 16:18

Дринa мами у природу
Ljubovija pleni specifičnom kombinacijom odmora uz reku i planinu. Mini-regate, pecanje, planinarenje - glavne su aktivnosti u ovom kraju

VODA Drine čista kao suza, priobalje "okićeno" zelenilom, od divnih stabala i livada do cveća, malinjaka, kupinjaka, bašta punih organske hrane, to je, u najkraćem slika, sela Vrhpolja, na Drini, kod Ljubovije, smeštenog uz samu reku, kraj magistralnog druma koji vodi ka Zlatiboru, Tari, Jadranu, odnosno Loznici, Banji Koviljači, Beogradu, Novom Sadu i mestima u susednoj Republici Srpskoj.

A ovu idilu upotpunjuje lepota bogomolja u ravnici, ali i na okolnim brdima, od crkava do manastira, pa se na neki čudesan način, ukrštaju prelepi mirisi prirode i tamjana.

- Sve ovo, u Vrhpolju, deluje skoro nestvarno kad se priča, ne može da se dočara, pa je poseta ovom jednom od najleših krajeva Srbije jedina prilika da se osete lepote i za dušu i za telo - priča Lozničanin Zoran Cvijanović, ističući da je kraj toliko bajkovit, pa izgleda da se baš ovde, između Drine i planina, pojavljuju i sunce i mesec u najlepšem sjaju.

Meštanin Nikola Knežević, jedan od pionira, a pritom i lidera etno-turizma u Srbiji, s razlogom je, uz samu reku, podigao etno-naseobinu "Vrhpolje". Po selu, nego šta, kaže on, "jer ništa lepše od Vrhpolja nema".

Ovo je mesto gde je "rođena" čuvena "Drinska regata", kao i niz manifestacija koje idu uz nju i koje traju tokom čitave godine, od plivanja za bogojavljenski krst do vožnje čamcima, na ekskreman ili miran način, do mini-regata, po mesečini ili suncu, kako gosti požele, uz razgledanje i lepota desne i leve obale Drine, u susednoj Republici Srpskoj.

INFO
* Porcija od pola kilograma sveže pastrmke 750 dinara
* Porcija roštilja 450 dinara
* Porcija ćevapa i ražnjića 650 dinara
* Sokovi i piva 120 dinara
* Kafa je 60 dinara
* Mineralna voda 60 dinara
* Prenoćište sa doručkom 1.300 dinara
* Polupasnion 1.800 dinara
* Pun pansion 2.100 dinara

A gosti mogu da uživaju ne samo u plivanju, pecanju i vožnji čamcima, već mogu da šetaju brdima i šumama, da posećuju bogomolje, da budu gosti staništa beloglavog supa, ali i mesta gde je "glavna adresa" za najbolju pastrmku u regionu.

- Sve je to u našoj najbližoj okolini, a tamo gde pastrmka hoće da se mresti i gde stanuje beloglavi sup, jasno je, da je kraj kome, kako se u narodu kaže, Bog ništa nije ostao dužan - kaže Nikola Knežević, vlasnik Etno-sela "Vrhpolje".

Na meniju, osim specijalnih porudžbina, nalaze se jela koja se, tradicionalno, jedu u ovdašnjim domaćinstvima kraj Drine, od pasulja sa rebarcima, domaćom kobasicom, kolenicom i slaninicom, do ćufti, punjenih paprika, pilava, đuveča, paprikaša, musake i čorbi i supa.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)