Velikim popustima protiv straha

A. Krsmanović

ponedeljak, 18. 04. 2016. u 10:59

Великим попустима против страха

Thinkstock

Situacija Turskoj, Egiptu i Tunisu mnoge potencijalne goste stavlja pred dileme. Nikad povoljniji luksuzni smeštaj, ali interesovanje Srba manje nego ranije

POPUSTI od 50 odsto, besplatan boravak za troje dece do 15 godina, dve avio-karte gratis i "muž plaća, a žena boravi besplatno" - samo su neke od ovogodišnjih ponuda turskih hotelijera našim turistima.

Aranžmani za Tursku nikad nisu bili povoljniji nego sada, a i u Egiptu su cene neverovatno niske. Međutim, da li će niske cene pobediti strah - pokazaće sami turisti, jer se za predstojeće leto, koje je drugačije od svih dosadašnjih, niko ne usuđuje da da prognozu.

Ministarstvo spoljnih poslova nije izdalo posebna upozorenja za ove zemlje, a čarter-letovi nisu zabranjeni. O ovakvim cenama paket-aranžmana naši turisti su mogli samo da sanjaju do ove godine, a sada im se, uz velike popuste, nude i besplatna skupa strana pića, privatan transfer od aerodroma, hoteli s toplom vodom u spoljnim bazenima i gratis video-igre za tinejdžere. Uprkos svemu, srpski turisti su spremni da oproste teroriste Francuskoj, pa uplaćuju vikend u Parizu, dok su stanardi za Tursku i Egipat viši.

Zanimljivo je da je prvi čarter za tursku rivijeru poleteo dve nedelje posle prestanka bombardovanja 1999. godine. Dok je trajala intervencija u Iraku, većina Evropljana je izbegavala Tursku, ali ne i srpski gosti koji su iskoristili niske cene. Ovoga puta nije tako i uplate u ranom bukingu nisu masovne kao pre.

- Ruskih turista nema, ali moj hotel beleži porast ostalih gostiju oko 30 odsto - kaže Fatih Čanturk iz popularnog hotela "Likija vorld" u Fetijama. - Već imam više od 75.000 rezervacija, jer turisti iz Rumunije, Ukranije i Bugarske nisu plašljivi i žele da iskoriste dobar popust. Recimo, imam porast broja ukrajinskih gostiju od 20 odsto, ali pad srpskih od 16 procenata.

Odsustvo pet miliona ruskih gostiju donelo je niže cene, jer su ovi turisti u hotelima produžavali sezonu i punili sobe u Lari, Kemeru, Beleku i Antaliji, pa su popusti u ovim hotelima najveći. Dobre turističke agencije u Srbiji u ponudi imaju po 300 turskih hotela i očigledno je da, za razliku od lane, popusti za rane uplate nisu 10 nego 40 i 50 odsto. Takođe, popusti traju duže nego ikada dosad - do 30. aprila. Lane je desetak hotela primalo decu besplatno do 15 godina, a sada to čine gotovo svi.

CENE 398 evra Lara, 5*
199 evra Hurgada, 3*
286 evra Alanja, 3*
409 evra Lara, 5*

- Ovo je svakako prilika koju treba iskoristiti, jer sada u luksuznim hotelima mogu da letuju oni koji su o tome oduvek sanjali - kažu u agenciji "Fibula". - Takođe, ovo je odlična prilika i za samohrane roditelje koji su, do sada, morali da za dete plaćaju punu cenu. Naravno, onaj ko se plaši najbolje je da ove godine ostane kod kuće.

Recimo, deset dana odmora u hotelu sa pet zvezdica (na bazi "sve uključeno"), sa avionskim prevozom, košta oko 500 evra, druga osoba plaća samo avionski prevoz, a dvoje dece do 15 godina imaju besplatan smeštaj. Ovakvi popusti će u jednom trenutku morati da prestanu. Prvi čarter-letovi ka Turskoj kreću u drugoj polovini maja, a za Hurgadu već krajem aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije