Rusi Tursku zamenili našim banjama

A. K.

četvrtak, 25. 02. 2016. u 23:07

Руси Турску заменили нашим бањама

Ruski turisti u Prolom banji

Mnogi turisti iz najveće zemlje ove godine zadržaće se kod nas mnogo duže. Gosti iz Rusije odlučuju se za Aranđelovac ili Prolom banju

MNOGIM ruskim turistima ove godine neće mnogo nedostajati turska Antalija ukoliko se srpski turistički radnici pokažu kao dobri domaćini. Ruski turoperateri su primetili da sve više njihovih sunarodnika rezerviše odmor u Srbiji u trajanju od 20 dana!

Ruski turoperateri bili su specijalni gosti Turističke organizacije Srbije na nedavno završenom Sajmu turizma. Evangelina Iran, menadžer u agenciji "Geometrija", u čijoj se ponudi već sedam godina nalazi Srbija, kaže da je ove godine primetila "neobičnu" pojavu.

- Oduvek su ruski turisti najviše tražili srpske banje i Beograd - objašnjava Evangelina. - Međutim, ove godine sam primetila da uplaćuju hotel "Izvor" na tri nedelje! Kada sam pitala zašto, odgovorili su mi da će im to biti letovanje, jer hotel ima akvapark, mineralnu vodu, veliki park i blizinu Beograda, Oplenca i mogućnosti za ostale izlete.

Ruski turisti su već nekoliko godina najbrojniji naši gosti. Lane je našu zemlju posetilo 41.623 ruskih gostiju, koji su ostvarili 129.110 noćenja. Po brojnosti sa njima mogu da se mere samo gosti iz Republike Srpske i Crne Gore, ali ne i po dužini boravka i vanpansionskoj potrošnji. Ruski gost, u proseku, boravi više od tri dana, u gradovima dva, a u banjama po šest dana.

- Ruski turisti biraju banje prema lekovitoj vodi, a Prolom i Atomska su najtraženije - ističe Natalija Kolina iz agencije "Pakgrup". - Banje su povod zašto dolaze, a kada stignu idu na gastronomske ture i pogotovo cene srpske manastire. Međutim, njima se u Srbiji najviše dopada što ih neprekidno "opkoljavaju" srdačni ljudi, grle, nazivaju braćom. Zanimljivo je i da sva ruska deca plaču kada napuštaju Srbiju i njihovi roditelji su vam garantovani turisti-povratnici. Jednostavno, mnogo im je lepo u našoj zemlji, a u poslednje vreme im taj osećaj više znači od luksuznih hotela.

Ruski turisti su prošle godine zabeležili pad putovanja u Evropu, ali je u Srbiji taj pad najmanji. Tačnije, od 2007. godine, kada su ruski tursti ostvarili 52.000 noćenja, svake godine smo beležili povećanje po 20-30 odsto i stigli do 153.000 noćenja. Ruski "TUI" je prošle godine uvrstio Beograd, Kopaonik i Vrnjačku Banju u svoju ponudu.

Ruskim turoperaterima je savetovano da pažljivo biraju destinacije, a na Mediteranu se samo grčko i italijansko tržište smatraju spremnim za ruske goste. U ovim zemljama se meniji u restoranima štampaju na ruskom, hotelijeri priključuju ruske satelitske programe, a turistički radnici ubrzano uče jezik. Sve se to radi zbog platežne moći ruskih gostiju koji, za razliku od nemačkih i engleskih, umeju da troše.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

deki

26.02.2016. 14:08

@Dumar - pa onda im i ne treba godisnji ako ce im biti kao da su kod kuce. Mogu da ostanu kod kuce i ustede pare :-)

Sa1e

26.02.2016. 07:31

Ko god je letovao sa ruskim turistima, zna da su Rusi užasno bahati i nepristojni. Ajde rusofili, lupajte minuse, ali verujte da ovo pišem iz ličnog iskustva!

Prijatelj

26.02.2016. 12:15

@Sa1e - Problem je u tvom izboru hotela i/ili destinacije,iz licnog iskustva mogu da kazem da sam se visestruko uverila da su ruski turisti divni i vaspitani tako lepo da je uzivanje gledati ih,a da su englezi naj nevaspitaniji,bahati,jadni,dosadni preglasni,ne pijani nego uroljani....do sutra bih mogla nabrajati na koje sve nacine uznemiravaju druge goste i jos misle da je to simpaticno! Mada ako su i oni zainteresovani da gostuju kod nas,dobrodosli su!

nena

26.02.2016. 12:29

@Sa1e - ne mari, nije vazno, barem nas ne bombarduju i ne prave logore za Srbe, kao sto to rade pristojni Amerikanci i braca Hrvati

El Azul

26.02.2016. 15:13

@Sa1e - Ne mogu se ruski turisti nikada po bahatosti, nevaspitanju i problematičnosti ponašati kao Englezi ili Holanđani npr. Pogledaj samo izveštaje o ponašanju Engleza po grčkim ostrvima i njihov odnos i prema domaćinu i prema drugim gostima, i svaka tvoja pritužba na ruske turiste deluje smešno. Uostalom pogledaj samo naše dvorište, gde se npr. na Egzitu turisti iz zapadnih zemalja mogu ponašati kao svinje za male pare. I da, ja o Englezima i Holanđanima iz ličnog iskustva takođe.

Anglofil

27.02.2016. 15:07

@Sa1e - Ево ја сам англофил, али некултурније и бахатије две нације од енглеза и американаца нисам видео. Било у европи или белој африци, најгрлатији, најразмаженији, најневаспитанији сој људи. По примитивизму мртва трка између ове две нације. Путовао диљем европе

Kurbalija Neđeljko

26.02.2016. 17:16

Samo Srbin koji ne razume ama baš ništa i koji je totalna budala može da kaže nešto ružno za našu braću Ruse. Ne, nego bi trebalo da volimo naše dželate iz NATO-a. Voleo bih ne da se poveća broj Rusa koji dolaze u Srbiju nego da bude prava najezda od Rusa! Da je sreće trebale bi da se osnivaju agencije za posredovanje u sklapanju brakova između Srba i Ruskinja i obratno. Živela Rusija! Živeo Putin!

Неша

27.02.2016. 18:40

Мислим да ми ипак ову могућност нећемо знати паметно да искористимо

Томо

27.02.2016. 18:42

Треба им понудити да уложе новац у Планину Гоч и В.Бању.Ту су могућности неизцрпне,само треба добри пројекти