"ER SRBIJA" će, do juna 2016, uspostaviti letove do Njujorka, koji će se obavljati pet puta nedeljno, najavio je sinoć generalni direktor srpske nacionalne avio-kompanije Dane Kondić na konferenciji povodom dvogodišnjice rada te kompanije.

Zbog letova u SAD, Kondić je najavio da će biti nabavljen prvi širokotrupni avion "erbas A330-200", putem lizinga.

On je rekao da su se građani Srbije uželeli direktnih letova do SAD, s obzirom na to da će to biti prva direktna linija između Srbije i SAD posle 24 godine.

Ti letovi će pojačati ulogu beogradskog aerodroma kao vodećeg čvorišta za region Balkana, a prema poslednjim istraživanjima, oko 200.000 stanovnika srpskog porekla živi u SAD, uključujući Njujork i Čikago, gde živi najveći broj srpske dijaspore u toj zemlji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je "Er Srbija" najveća, najjača i najbolja avio-kompanija u regionu. Vučić veruje da će "Er Srbija" u narednom periodu kupovati i neke avio-kompanije na Balkanu:

- To bi bila radosna vest.

On je rekao i da snovi da se iz Srbije leti za SAD i Njujork postaju stvarnost:

- Najava leta za Njujork je velika radost i uspeh za nas. Očekuje se veliki broj putnika, čime će se pokazati novo lice Srbije. Potrebno je obezbediti sve neophodne performanse na aerodromu "Nikola Tesla" kako bi letovi mogli da se obavljaju pet puta nedeljno.

Mnogi veliki gradovi u ovom delu Evrope, poput Atine, nemaju letove za SAD, rekao je Vučić i zahvalio svima koji su, kako je rekao, "blago od kompanije" čuvali od nekih "koji ni finansijske izveštaje ne umeju da čitaju".

Premijer je čestitao zaposlenima drugi rođendan kompanije i poželeo im da budu još uspešniji i da ostvaruju još bolje rezultate, čime će još više puniti i republički budžet.

Vučić i predsednik Nadzornog odbora "Er Srbije" Siniša Mali demantovali su navode da je u protekloj godini Vlada Srbije izdvojila 75 miliona evra pomoći za "Er Srbiju", navodeći da takve tvrdnje nikako ne stoje.

- To se može proveriti i kod MMF, koji kontroliše svaki dinar koji Vlada troši. Ko vam kaže da je dobila 75 miliona evra, ili vam je to Radulović čitao. Pročitaće vam to neko drugi ko ume da čita izveštaje. Nemojte da čitate saopštenja (bivšeg ministra privrede Saše) Radulovića - rekao je Vučić, odgovarajući na novinarsko pitanje.

Upitan koliko je Vlada izdvojila novca za tu avio-kompaniju, Vučić je odgovorio:

- Mnogo manje nego što su neki govorili, a dali bismo mnogo više da je bilo potrebno.

ZARADA 200 MILIONA EVRA

U 2015. godini "Er Srbija" će imati prihod veći od 200 miliona evra, izjavio je premijer Aleksandar Vučić i naglasio da je, poređenja radi, "Jat" u 2012. godini imao prihod od 161 milion evra, a "Er Srbija" u 2014. godini 192 miliona evra.

Premijer je naglasio da je "Jat" u 2012. godini imao 1,3 miliona putnika, a u 2014. godine "Er Srbija" 2,3 miliona, kao i da je u tom periodu broj letova povećan sa 9.500 na 15.000:

- Mnogo su nam mlađe letelice i to za 7,2 godine u proseku, s obzirom na to da je starost aviona bila 24,2 godina, a sada 17 godina.