Resavska stara 80 miliona godina

A. Krsmanović

18. 10. 2015. u 13:00

Srbija ima više od 1.500 pećina, ali je za turiste pristupačno tek njih desetak. Najbliža Beogradu je Risovača, a Stopića pećina ima prostran ulaz i pet celina

Ресавска стара 80 милиона година

SRBIJA ima više od 1.500 pećina, ali je za posete turista ispitano i uređeno tek njih desetak.

Pećine su izuzetno atraktivne, a istočna Srbija je isprepletena podzemnim prolazima poput mreže.

Najbliža pećina Beogradu - Risovača, nalazi se na istoimenom brdu u Aranđelovcu, gde posetioci mogu da uđu 150 metara u njegovu utrobu. Izuzetno je zanimljiva, jer je to jedno od retkih mesta gde su pronađeni ostaci iz ledenog doba i oruđe ljudi iz paleolita. Ostaci ljudskih skeleta nisu otkriveni, s obzirom na to da se pećina nalazila u okviru starog kamenoloma, pa je prilikom eksploatacije kamena došlo do uništenja ulaza s najbogatijim kulturnim slojevima!

Starost ostataka procenjuje se na oko 100.000 godina, kada su se dogodile velike klimatske promene usled kojih je došlo do migracije životinjskih stada iz ledom pokrivene srednje Evrope ka severnoj Africi. Pećina je zimi otvorena od devet do 16 časova.

www.muzej-arandjelovac.org

Na putu za Zlatibor prava je šteta ne svratiti do Stopića pećine (od magistralnog puta udaljena 19 kilometara). To je rečna pećina kroz koju protiče Trnavski potok i jedna je od retkih u kojoj je leti toplo, jer ostale imaju stalno istu temperaturu.

Pećina ima pet celina, a deo koji posećuju turisti nije bogat pećinskim ukrasima, ali ima prostran ulaz, otvore na tavanici, siparsku kupu “Pseće groblje”, vodopad “Izvor života” i niz bigrenih kada koje se ubrajaju u najveće i najdublje (više od sedam metara) od svih pećina u Srbiji. Kade su periodično poplavljene, a neke od njih su postale jezera.

www.zlatibor.org.rs

Resavska pećina je najveća i najatraktivnija i nalazi se kod Despotovca (udaljena 20 kilometara). Iako je samo tokom avgusta poseti 40.000 turista, u ovoj pećini sezona se nikada ne završava.

To je i najstarija pećina u Srbiji (80 miliona godina), a nakit u njoj je počeo da se stvara pre ledenog doba. Otkrivena je tek 1962. godine, iako su za nju i ranije znali čobani koji su se u pećinu sklanjali sa ovcama da bi se zaštitili od nevremena. Dugačka je četiri i po kilometra, a posetioci mogu da šetaju spiralnom stazom od 800 metara i uživaju u dva nivoa i fantastičnim dvoranama, kanalima, okamenjenim vodopadima, stubovima, stalaktitima... Ukrasi su u tri boje, crvenoj (od oksida gvožđa), beloj (od kristalnog kalcijuma) i žutoj (od primesa gline).

Temperatura tokom cele godine iznosi sedam stepeni. www.resavskapecina.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

pomoravlje

18.10.2015. 13:06

Novo asfaltiranih 10-ak km-a od Despotovca ka pecini je olaksalo putovanje do pecine i vredi je posetiti , vise nema truckanja ...

ana

21.10.2015. 15:02

@srbija - Kao i LIsinski vodopad koji je zasticeni rezervat prirode, a prelep je, kao i priroda koja ga okruzuje. Vredi i to videti,, a nije daleko od Resavske pecine.

Dana

19.10.2015. 22:55

Na fotogafijama je pecina Risovaca koja je manja ali lepa. Resavsku pecinu je jako lepo videti.

Случајни пролазник

20.10.2015. 20:59

Наведена адреса веб сајта са информацијама о пећини Рисовача није у функцији.Више информација о овој пећини стоји на веб страници:http://www.risovackapecina.rs/