Održana prva prekogranična trka na Šar planini

Novosti online

03. 08. 2015. u 16:33

Prva prekogranična trka na prostorima bivše Jugoslavije održana je u nedelju na Šar planini, na graničnom prostoru Kosova i Makedonije

Одржана прва прекогранична трка на Шар планини
Prva prekogranična trka na prostorima bivše Jugoslavije održana je u nedelju na Šar planini, na graničnom prostoru Kosova i Makedonije.

Preko 70 takmičara iz devet zemalja startovalo je iz centra Štrpca i duž najviših vrhova Šar planine krenulo ka cilju u Starom Selu u Makedoniji. Na ovom neuporedivo najtežem „skajrejsu“ u okviru Skajraning lige Srbije, svega 32 takmičara je završilo trku u limitu.

Stazu od 33,5 km i 2.450 m uspona, najbrže je prešao i zasluženo osvojio prvo mesto Marjan Bonev iz Makedonije za 4 sata i 30 min. Tri minuta nakon njega kroz cilj je protrčao Nenad Živković iz Srbije, dok je treće mesto zauzeo Duško Momić iz Srbije sa vremenom od 4 sata i 37 min.

Zanimljvo je napomenuti da se Momić gubio po jednom delu grebena iznad Livadičkog jezera, što samo govori da bi finiš bio žestok da tu nije izgubio vreme i energiju s obzirom da je njegova taktika bila da se čuva do kraja i da jako finišira.

Tri dame koju su jedine završile trku u predvidjenom limitu su Marina Nikolić iz Srbije sa vremenom od 6 sati i 25 minuta, Vedrana Jerić Miloš iz Hrvatske kao drugoplasirana i vremenom od 6 sati i 39 min. Treće mesto zauzela je Ana Milosavljević iz Srbije sa vremenom od šest sati i 45 min.

Kao što je i sam pobednik rekao, svi koji su danas trčali i prešli stazu su pobednici. Najviši vrhovi, Piribreg, Sejmenska kula i LJuboten, prelepa lednička jezera, netaknuta priroda, fenomenalno vreme na dan Sv. Ilije, brojni izletnici i trkači koji su uživali na stazi pokazali su pun potencijal Šar planine za aktivan odmor i boravak u prirodi.

Šar planina je i dalje jedna od retkih planina sa raznovrsnom florom i faunom, na kojoj se mogu videti medvedi, divokoze, sitnija divljač, pa čak i najređa vrsta – ris.

“Verige sveta”, povezale su i danas narode iz ove oblasti, pokazale lepote stranim takmičarima i dokazale da svi zajedno možemo bolje i zdravije živeti na ovim prostorima, promovisati sport, boravak u prirodi, druženje i saradnju. Šarplaninski skajrejs organizovali su NGO Beli vuk – Štrpce Kosovo, TREX Makedonija i Skajraning asocijacija Srbije.

Pored glavnih organizatora trke, aktivno su učestvovali i pokrovitelji kao i suorganizatori: USAID-SBEP Skoplje, Kosovo, opština Jegunovce i Štrpce, ministarstvo za sport kao i ministarstvo za povratak Kosova.

Šarplaninski skajrejs predstavlja trku sa puno potencijala za dalji razvoj i napredak, kao i početak saradnje u prekograničnom regionu i realizaciju zajedničkih projekata.

Više informacija možete pronaći OVDE.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Ситар

03.08.2015. 23:18

Па ако су кренули из Штрпца преко Љуботена на Шару онда су сви који су стигли заиста победници!!!

Миле

04.08.2015. 01:14

колико знам Шар Планина је гранични прелаз измеу Србије и МКД. Шта значи ти гранични прелаз измеу косова и македоније? јер хоћете да нам путем таквих текстова избришете косово из србије и из наших глава, и да ншој омладини сервита као независну државу која везе нема са србијом?

petar

04.08.2015. 03:59

Nisam siguran koliko je to bezbedno. ako slucajkno ne nalete na ostatke kasetnih bombi iz 1999

"држава" са *

04.08.2015. 11:24

Колико је мени познато Република Србија се граничи са БЈРМ, а не Косово*.