Tito u muzeju, Sivonja na trgu

Marija DEDIĆ

09. 03. 2015. u 12:52

Užice, grad bogate istorije i kulture, kalorične hrane i posebnog, erskog duha

Тито у музеју, Сивоња на тргу

Možda nema dobru vodu za piće, a ne može se pohvaliti ni kvalitetom vazduha, ali ima Užice sve ostalo: jedan od najlepših trgova u Srbiji, prvu hidrocentralu u našoj zemlji sagrađenu po Teslinim principima, istoriju, kulturu, kolo, pršutu, komplet lepinju. I najvažnije - duh. Još je Jovan Cvijić primetio da Ere odlikuje mešavina hrabrosti, lukavstva i duha. Ovo poslednje omogućilo je Užičanima da prebrode teška vremena kojih u gradu na Đetinji nikad nije manjkalo.

Smešteno u kotlini, sa svih strana okruženo brdima, naziv je dobilo po davnašnjim uskim njivama, "uzicama". Prvi pisani dokument u kom se pominje Užice pod tim nazivom datira iz 14. veka. U to vreme, bio je mali, ali strateški važan grad, jer je vodio ka primorju. Tokom 17, 18. i 19. veka užički kraj naselile su porodice iz Hercegovine i Crne Gore, pa većina današnjih stanovnika potiče od tih doseljenika.

Najpoznatiji užički književnik Milutin Uskoković ovako opisuje svoj grad s kraja 19. veka: "Duboko dole oko zaleđene Đetinje šćućurile se dve-tri gomile kuća. To je Užice". Kaže Uskoković i da u Užicu zdrav čovek može da umre od dosade i monotonije, pa i da je to umrla palanka, daleko od talasa života. Složiće se sa ovom ocenom mnogi današnji Užičani nezadovoljni što u njihovom gradu, koji je nekada sa ponosom nosio prefiks Titovo, nema posla ni perspektive, pa mnogi odlaze put prestonice da se više nikad ne vrate.

O tome, ali i o mnogo čemu drugom razgovaraju meštani na svom omiljenom sastajalištu - gradskom trgu. Često su ga poredili sa trgom u Braziliji, a još šezdesetih godina prošlog veka o njemu je pisao prestižni francuski magazin "Arhitektura danas" ističući da je reč o sjajnom primeru urbanog graditeljstva. Nedavno je stiglo priznanje i iz Beča gde je trg predstavljen kao najveći domet srpskog urbanizma posle Drugog svetskog rata. Nekada ga je krasila skoro pet metara visoka bista Josipa Broza Tita koja je danas utočište pronašla u dvorištu Narodnog muzeja.

Sa trga se vidi simbol grada, Hotel Zlatibor, poznatiji kao Sivonja. Skloni su Užičani davanju nadimaka svojim zgradama, pa tako neki žive u Lepoj Breni, drugi u Slatkom grehu, treći u Crnoj dami i Malom mravu. Tu su i Šarulja i Tele, Konzerva, Beli dvor, Četiri musketara, dok se jedno naselje zove Palestina.

Još jedna pažnje vredna lokacija u gradu Nemanje Vidića, Ivana Bosiljčića, Olivere Jevtić, Oskarovca Stiva Tešića, Ljubomira Simovića jeste plaža, omiljeno šetalište svih generacija, posebno zaljubljenih parova. Ovde se nalazi i prva hidrocentrala u Srbiji sagrađena po Teslinim principima. Kamen temeljac postavio je kralj Aleksandar Obrenović 1899. godine, a iz dalekog Beča stigle su zlatom plaćene Simensove mašine. Ako vas zanima kako je izgledao građanski život u Užicu s kraja 19. veka, obavezno posetite spomenik kulture, Jokanovića kuću, jedan od retkih sačuvanih reprezentativnih objekata iz tog doba. U stalnoj muzejskoj postavci videćete transformaciju Užica od orijentalne u srpsku varoš. "Jokanovića kuća" gleda na gimnaziju, jednu od najstarijih prosvetnih institucija u Zapadnoj Srbiji, osnovanu 1839. godine.

Ne može se grad na Đetinji pohvaliti prostranim zelenim površinama i parkovima, ali u blizini su Tara i Zlatibor, gde Užičani često skoknu za vikend. Kad je reč o izletima, nezaobilazna su Kremna, selo koje je još početkom 20. veka dobilo epitet vazdušne banje. Tu je čuvena Šarganska osmica, koja spada u remek dela pruge uskog koloseka. Ovo građevinsko čudo nastalo je pre sto godina kada su vični inženjeri problem uspona preko brda Šargan rešili građenjem pruge u obliku džinovske osmice. Poznata su Kremna i kao rodno mesto proroka Tarabića.

STARI GRAD NAD Užicem bdi Stari grad - srednjovekovna tvrđava podignuta u drugoj polovini 14. veka. Smešten na litici iznad Đetinje, Stari grad bio je poprište raznih sukoba. Porušen je 1863. godine, kada su i poslednji Turci proterani iz grada. Ostaci su i danas tu, pa je Stari grad omiljeno izletište Užičana, a tokom letnjih meseci, ovde se ponekad, postavi i improvizovano pozorište.

Sa druge strane, na putu ka Požegi, samo 13 kilometara od Užica, u selu Zlakusa nalazi se etno park Terzića avlija. Poput Sirogojna, i ovaj muzej na otvorenom predstavlja tipično seosko domaćinstvo užičkog kraja s početka 20. veka. U jednoj od brvnara smeštena je postavka stare škole iz Drugog svetskog rata. Samo kilometar dalje je Potpećka pećina koju krasi najviši pećinski ulaz u Srbiji, džinovski portal u obliku potkovice visok 50 metara.

Isto toliko udaljen je spomen kompleks Kadinjača ispod kog je kosturnica u kojoj su smešteni posmrtni ostaci većine boraca izginulih u legendarnoj bici u Drugom svetskom ratu. Bitka je označila i kraj Užičke republike - prve oslobođene teritorije u Evropi okupiranoj od strane nacista. Ali, zahvaljujući domišljatosti mladih Era, Užička republika i dalje živi - u hostelu inspirisanom ovom teritorijom. Enterijer hostela odgovara duhu tog vremena i krase ga vojna oprema, slike partizana, zastava Jugoslavije i nezaobilazna petokraka koja je mesto našla čak i na peškirima. I tako se ovaj eko hostel bori sa onim vazduhom i vodom s početka priče. Kao što se Ere, kad sve prođe, sa duhom i humorom osvrću na ekološke i druge katastrofe.


OD POZORIŠTA DO MOTORA

NE nedostaju gradu na Đetinji ni kulturne i sportske manifestacije. Tradicionalni Jugoslovenski pozorišni festival održava se svake jeseni, a ove će proslaviti jubilej - dve decenije postojanja. Za ljubitelje muzike, u maju se organizuje bluz i rok festival, a Užice oživi leti kada se na trgu održavaju koncerti, dok se ljubitelji motocikala okupljaju svakog jula na moto susretima. Tradicionalno, svakog leta organizuje se takmičenje u skokovima u vodu sa starog železničkog mosta kojim je nekad prolazio voz Ćira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Jugoslava Pravdic

09.03.2015. 19:25

Bolje bi bilo za Uzice da vrate bistu Tita tamo gde je i bila. Dosta su lepo ziveli za vreme socijalizma.

Ivan

10.03.2015. 14:21

@Jugoslava Pravdic - Jesu lepo živeli za vreme Tita i za vreme Krcuna pre bih rekao, ali od bisti i narodnih heroja se ne živi, treba smisliti nešto konkretno.

Jugoslava Pravdic

10.03.2015. 16:47

@Jugoslava Pravdic - Turisti ce dolaziti na gomile vrlo brzo da vide tu istu bistu. Strane zemlje vec organizuju putovanja pod nazivom"Titovim stazama". Pa neka Uzice bude prvo koje ce se ukljuciti na listu.

Rale

10.03.2015. 11:34

Autoru ovog lepog teksta želim da se zahvalim i poručim, da je u nabrajanju poznatih ličnosti Grada izostavila jedno vrlo važno ime, kompozitora Žarka Petovića, autora svetski poznatog evergrina "Sve moje jeseni su tužne", rodjenog užičanina koji je sa 17.god otišao u Beograd da bi se profesionalno dogradio, ali Užice mu je uvek ostalo u srcu. U 2014-toj godini Žarko je dobio najvišu nagradu Grada Užica, Povelju Grada za životno delo.

Dejan

10.03.2015. 14:44

Prosle godine sam bio prvi put u Uzicu i odusevljen sam gradom. Grad kao grad je lijep, plus sto ima veoma bogatu istoriju. Jedino sto me je malo razocaralo to je kad sam otisao u muzej. Ocekivao sam muzej narodno oslobodilacke borbe a zetekao sam manje vise cetnicki muzej. To je nazalost slika cijele Srbije a ne samo Uzica. Odjednom su koleboratori dobili isti (cak sto vise bolji) status od oslobodioca i istinskih anti fasista. Sramota !!!!

ercov

10.03.2015. 20:26

@Dejan - Dosta vise o Titovom Uzicu i toj sramotnoj i na srecu kratkotrajnoj propagandnoj komunistickoj istoriji. Uzice nije Titovo ni Krcunovo kao sto nije komunisticko, Uzice je tipicna srpska prestonica stvorena od Ercova, velikih i odvaznih hercegovackih Srba !

Dejan

11.03.2015. 08:11

@Dejan - Kakva propaganda ????? To su samo cinjenice i pomirite se s tim. Da nas 'hrabri' cetnici nisu oslobodili od svaba !!!??? Da se razumijemo ja ne podrzavam komuniste samo iznosim istinu. Ovi sto zele da okrenu istini su u 99% slucajeva potomci gubitnika tako da ih malo i razumijem :) ...

ranko75

14.03.2015. 11:22

@Dejan - Kada je to uzice bilo prestonica,pri kome vladaru? Kako te nije sramota da izmisljas?

fssf

10.03.2015. 21:18

Taj grad je izgleda neka teška partizanština. Partizanske seljačine brđanske su upropastile Srbiju.

ranko75

14.03.2015. 11:32

@fssf - Ja mislim da su svi drugi vise unistili Srbiju, posebno cetnicke seljacine,narocito dsa onim zapustenim masnim i razbarusenim bradama i dugom kosom,sa komadom masne gibanice od koje se masti brada.

Andra Loncaric Emigrant

11.03.2015. 10:42

Stevane pridruzujem se tvojim cetitkma...Uzivajte u Titovom raju, zasluzili ste!

V.Petrovic

11.03.2015. 11:05

Ako je to pravi muzej SIVONJA onda mu je bas tamo mesto.Ali steta u Uzece da bude ja bih pitai bosance da taj muzej presele kod njih i da tamo odmah ubace Izmetbegovica.

Ana

12.03.2015. 08:52

Koliko zlobnih komentar. Ne znam zbog cega. Lepo napisan clanak o gradu. Dosta vise sa partizanima i cetnicima.

Nedim

13.03.2015. 10:47

Ponosim se svojim uzickim poreklom.Najlepsi kraj Srbije sa okolinom,najcistijim Srbima 75 posto imamo plave oci.Srbiji smo uvek davali najcasnije ljude od vojnika do politicara.

jesam li srbin

15.03.2015. 09:43

@Nedim - nemam svetle oci dali sam srbin?ko bih mogao biti?odgovor molim.

Rori

13.03.2015. 18:51

Rasprava o četnicima i partizanima samo potvrđuje naše nepoznavanje sopstvene istorije. Ako želite da nešto naučite iskreno preporučujem od pomenutog akademika Ljubomira Simovića "Užice sa vranama"

ranko75

14.03.2015. 11:29

Cercil je odbacio cetnike i prihvatio partizane,i ako nije voleo komuniste,a voleo je naseg kralja vise od Tita.To je zato jer su Cercilu bili potrebni oni koji unistavaju nemce,a ne oni koji sa njima suruju.Mi srbi imamo suprotno misljanje od Cercila.Svi drzavnici sveta su dosli da isprate Tita na veciti pocinak,odajuci priznanje vecitim vrednostima njegove politike,ali posle toliko godina mi srbi opet imamo suprotno misljenje od celog sveta i nama je vazniji Draza,koji je u II sv. ratu spavao.