Uprkos krizi i padu standarda: Kopaonik vri, najbolja sezona poslednjih deset godina!

G. Ćirović

16. 01. 2015. u 17:30

Sneg u pravo vreme popunio kapacitete, ugostitelji tvrde da je u toku najbolja u poslednjih deset sezona

Упркос кризи и  паду стандарда: Копаоник ври, најбоља сезона последњих десет година!

Foto G. Šljivić

Uoči Nove godine na Kopaoniku je palo dovoljno snega, pa na srpskoj planinskoj lepotici, ovih dana, u špicu zimske sezone boravi oko 10.000 domaćih i stranih gostiju, a svi smeštajni kapaciteti, sa oko 8.000 kreveta u hotelima na vrhu planine, i 2.000 kreveta u apartmanima i hotelima podno Kopaonika, potpuno su popunjeni!

Iako su se na početku ove zimske sezone pribojavali da će se ponoviti prošla godina, kada na Kopaoniku čak mesec dana nije bilo snega, pa je jedan od najpopularnijih i najvećih skijaških centara u ovom delu Evrope bukvalno zvrjao prazan, ispostavilo se da turistički poslenici i hotelijeri ove zime, ipak, nisu imali razloga za strah.

- Sudeći po dosadašnjoj popunjenosti, ova sezona je jedna od najboljih u poslednjih desetak pa čak i više godina. Ne preterujem, ovo je zima za pamćenje. Gosti su u prilici da dožive i osete Kopaonik sa pravom "starinskom" zimom, uz sneg, mećavu i mraz. Kopaonik je odavno prerastao okvire naše i država u okruženju i izgradio imidž prestižnog evropskog ski-centra. Na stazama se mogu čuti i engleski, nemački, ruski, pa čak i turski i grčki jezik - priča Milan Penjišević, direktor hotela "Olga Dedijer", jednog od najstarijih ugostiteljskih objekata na ovoj planini.

Prema procenama hotelijera, koji već sada zadovoljno trljaju ruke, iako je kraj zimske sezone još daleko, na 29 skijaških staza, ukupne dužine 47 kilometara, u proseku dnevno "cirkuliše" oko 5.000 skijaša, i to od najmlađih koji prvi put staju na skije, preko rekreativaca, do onih iskusnih, prekaljenih ljubitelja alpskih disciplina.

Na jednoj od terasa popularnih kafića


- Mada većina gostiju dolazi zbog snega i skijanja, ima i onih koji žele da uživaju u prirodi, šetnjama, zdravom vazduhu i pravim zimskim pejzažima - kaže Darko Tomić, direktor preduzeća "Rtanj" u čijem je hotelu sa 235 kreveta popunjenost - 100 odsto.

Slična je situacija i u "Jatovim" apartmanima čiji direktor Milovan Perišić ističe da, osim iz Srbije, najviše gostiju dolazi sa prostora bivše Jugoslavije pa je tako, nedavno, u ovom hotelu boravilo i 300 gostiju iz Bara, koji već godinama tradicionalno dolaze na Kopaonik. U "MK mauntin rizortu" - hotelima "Grand", "Konaci" i "Anđela", očekuju da će se trend izuzetne popunjenosti, koji tradicionalno počinje za novogodišnje praznike, nastaviti sve do kraja januara.

- Do kraja sezone očekuje nas period promocija, što podrazumeva niže cene smeštaja u februaru i martu, uz posebne pogodnosti za decu uzrasta do 12 godina, kao i promotivne akcije - jednu ili dve noći gratis u okviru sedmodnevnih aranžmana u "Konacima" - kaže Nikola Kutlašić iz "MK mauntin rizorta".

Veliki red na ulasku za žičaru


A, na ski-stazama, već od ranog jutra, čim mraz malo popusti - najagilniji su skijaši. Staze su, kažu, odlično pripremljene, debljina utabanog snega je od 10 do 50 centimetara, a od ukupno 25, rade 22 žičare.

- Prvi put sam na Kopaoniku i zaista mi se dopada. Ovaj ski-centar nimalo ne zaostaje za austrijskim Kicbilom, gde smo supruga i ja godinama zimovali. Još malo da se uredi saobraćajna infrastruktura, prvenstveno parking, i sve će biti gotovo idealno - ne štedi komplimente vremešni Nemac Markus na solidnom srpskom jeziku kojem ga je naučila supruga poreklom iz Srbije, a koga smo zatekli na Pančićevom vrhu.

Lepo vreme i boravak na Kopaoniku nekoliko dana pred kraj zimskog raspusta maksimalno koriste i jedanaestogodišnje Sofia Gole i Tara Ješić iz Beograda, pokušavajući da, pod nadzorom instruktora Vladimira Vasića, savladaju i veštinu vožnje "snouborda".

Sofia i Tara iz Beograda uče da voze snoubord


- Na snegu smo od jutra do mraka. U hotel se vraćamo samo da nešto prezalogajimo, pa opet izlazimo na stazu - u glas i kroz smeh pričaju devojčice. - Skijamo sasvim solidno, ali smo ove godine poželele da naučimo i "snoubord". Roditelji su nam ispunili i tu želju.

Ni sa zalaskom sunca, međutim, skijanje na brojnim ski-stazama ne jenjava. A onima koji vole da skijaju i pod svetlima reflektora, na raspolaganju je i takozvana noćna staza "Malo jezero" koja radi od 19 do 22 sata.

U funkciji je 29 staza u dužini od 47 kilometara

- Noćno skijanje je poseban doživljaj - kaže Novosađanin Dušan Ratković koji je na Kopaoniku sa desetogodišnjim sinom i dve godine mlađom kćerkom. - Ovde smo još samo dva dana, zato ne propuštamo ni jednu priliku da se skijamo, i danju i noću.

DOMAĆA RADINOST

UZ standardnu ponudu brojnih ugostiteljskih objekata, gostima Kopaonika na raspolaganju je i lokalna pijaca sa proizvodima domaće radinosti. Na lepo uređenim tezgama kilogram kajmaka košta 1.000, a kilogram kopaoničkog sira i kačkavalja 500 dinara. Litar dobre domaće "ljute" košta od 500 do 1.000 dinara, a za kilogram pršute treba izdvojiti 2.000 dinara.

NOVA ŽIČARA

OVIH dana Javno preduzeće "Skijališta Srbije" u Ski-centru na Kopaoniku, pustilo je u rad i novu, najsavremeniju šestosednu žičaru na Krčmaru. Nova žičara sa 68 korpi za sedenje, haubama i grejačima, ima kapacitet zod 1.800 skijaša po satu i prostire se na dužini od 1.989 metara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Nebojsa

16.01.2015. 18:00

svakog leta i zime dolazim sa porodicom na kopaonik, ove zime vreme je prelepo, snega ima dosta, tako da je za skijanje stvarno idealno. Treba reci da su cene previsoke, da cesto nestaje vode, ali sve u svemu je odlicno...

otrovenje

17.01.2015. 08:54

@Nebojsa - Alo ljudi, otiso u Bansko i odsad samo tamo. Jeftin smestaj, a i hrana, svaki hotel je ekstra sa saunama i bazenima, a ima ih kolko neces. Vise staza nego kop, na mnogo vecoj nadmorskoj visini. Diskoteke ko na zapadu, ma sve, sve. I jos sve lepo na cirilici...ma divota bez beogradskog fenseraja i dziberluka, a tu blizu i rilski manastir, ma u fulu ljudi za male pare. Baj baj kope za sva vremena!

skijas

18.01.2015. 03:24

@Nebojsa - Ko danas uz racunar i gugl postavlja pitanje "gde je nesto"? Skijaliste u Bugarskoj,(na 200km od granice) vece od Kopaonika, imaju i slalom trke svetskog kupa, a celo mesto je sagradjeno oko starog ocuvanog sela, koje je danas okruzeno sa stotinu novih hotela.

istina

16.01.2015. 18:05

Velika je kriza u zemlji Srbiji jedni na kontejner uz smanjenje plata i penzija a drugi na Kopaonik na skijanje i bančenje!!

Јабре

16.01.2015. 21:30

@istina - На велику жалост тако је у целом свету овде у Словенији су многи гладни и очајни а други купују виле и скупе аутомобиле.

Јабре

16.01.2015. 21:31

Увек сам говорио да Србија има огроман потенцијал само да је потребно уредити мало ствари тј решити се паразита који пљачкају и рекетаре народ и све ће бити добро.

Brutus

17.01.2015. 14:48

Podigao sam kredit, sve uložio u proizvodnju, sve što proizvedem izvezem i naplatim. Sa zaradom radim šta hoću između ostalog dođem nad kop. i, jel treba da se stidim što imam i što nisam na minimalcu? nikom ukrao, nikom dužan

Sima

18.01.2015. 09:40

@Brutus - Ne znam sto si se nasao prozvanim, niko te nije pomenuo, nebitan si... Jasno je da sa svojim parama mozes da radis sta hoces. A, za pocetak, predlog - idi malo u Austriju, vidi sveta, kulturisi se... I da, vracaj kredit uredno.

NacionalizacijaOvajPutOpravdana

18.01.2015. 16:45

@Brutus - Ako je tako svaka čast , a da li si stvarno rekao istinu - saznaće se, vreme se menja.

изгубљено поверење

18.01.2015. 00:50

Што се тиче "љуте" на пијачици, махом је шпиритус с вештачким аромама малине, крушке и осталог воћа. Ја сам се прешао једном, купио, и то по знатно вишој цени него шљиву, и - никад више. И, наравно, нисам пио тај отров. Можда им је само шљива природна.