Kanjon Nevidio - mamac za avanturiste

V. KADIĆ

23. 06. 2014. u 20:33

Dragulj Crne Gore, spreman da i ovog leta primi brojne avanturiste iz regiona. Učesnici u ovoj pustolovini moraju biti zdrave osobe, plivači i stariji od 18 godina

CRNOGORSKI Kolorado kod Šavnika, kanjon Nevidio ili Neviđbog, kako ga narod zove, koji se sve do avgusta 1965. godine opirao ljudskoj stopi, kada je „pao“ pred grupom nikšićkih planinara „Javorka“, i ovog leta biće mamac za brojne avanturiste. Društvo ekstremnih sportova „Nevidio“ spremno ih dočekuje u kanjonu dugom 1.700 metara. Kako za „Novosti“ priča Miško Kosić, jedan od hrabrih članova, iako prolaz kroz kanjon ne zahteva posebnu fizičku spremnost on se ne preporučuje bez obučenih vodiča i adekvatne opreme.

- Kanjon je deo Male Komarnice, reke, koja izvire u podnožju južnog dela Durmitora u Dobrom Dolu - objašnjava Kosić. - Ponirući ona prolazi između Boljskih greda i Lojanika, da bi se ponovo pojavila u pitomoj rečnoj dolini kao stalna reka. Okolina ulaza je jedna od najlepših u durmitorskom kraju. Tu je i selo Pošćenje sa dva lednička jezera, periodični vodopad Skakavica, koji sa 70 metara visoke stene rasipa vodu Grabovice koja se uliva u Komarnicu. Na samom kraju doline na nadmorskoj visini od 935 metara počinje kanjon Nevidio. To ime s pravom nosi, jer se Komarnica gubi u čudno uklesani ulaz i postaje ljudskom oku nevidljiva.

Kanjon je danas našao svoje mesto u prospektima kao jedinstvena turistička atrakcija. Neponovljiva lepota tesnaca, kaskada i penušavih bukova koju čuva Nevidio dovoljan je razlog da se poseti ovaj dragulj Crne Gore.

Za pohod kroz kanjon potrebno je okupiti sedmočlanu grupu. Cena po osobi je stotinu evra, a učesnici kanjoninga moraju biti zdrave osobe, plivači i stariji od 18 godina. Maloletnici mogu učestvovati samo u prisustvu roditelja. Svaki učesnik na kraju dobija suvenir. Opremljeni su savremenom opremom, koja podrazumeva neoprenska odela i čarape, kacige, kanjoning patike i pojas. Trajanje kanjoninga zavisi od broja učesnika, kao i njihove fizičke spremnosti. Tokom prolaza kroz Nevidio predviđeno je nekoliko pauza za fotografisanje i snimanje video-kamerom.


PROGRAM

DOLAZAK u dolinu reke Komarnice je predviđen u 10 časova, nakon čega sledi doručak, opremanje učesnika i davanje uputstava. Početak kanjoninga je oko 11 sati, a povratak u kamp oko 17, pa ručak. Sve prijave za ovu avanturu mogu se poslati na adresu: nevidio@t-com.me

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije