Vodopad Bigar - biser prirode

Lj. TRIFUNOVIĆ

10. 05. 2014. u 20:10

Водопад Бигар - бисер природе
Nedaleko od Pirota, Stara planina krije mnoge netaknute lepote od kojih posetiocima zastaje dah. Vodopad je visok 35 metara, a iznad su kaskade i jezera

Kada krenete magistralnim putem Knjaževac - Pirot, podno Stare planine, na samo pet kilometara od Kalne, ušuškanog mestašceta neopravdano poznatog samo po napuštenom rudniku uranijuma, odmah pokraj puta zateći ćete prizor od koga će vam, najblaže rečeno - zastati dah! Jer, na tom mestu nalazi se jedno od čuda prirode ovog kraja - vodopad Bigar.

Vodopad je visok 35 metara i jedno je od čuda prirode na Staroj planini. Pravi raj za turiste. I, retko ko ostaje ravnodušan pred prizorom moćne vode, koja se uz huk stropoštava sa planinske litice. Malo ko zna da se ovde krije još jedan biser, a to su kaskade - krečnjačka jezerca iznad vodopada. Nekada gustim rastinjem sakrivena od očiju javnosti, ova rajska bašta otvorena je za ljubitelje prirode angažovanjem Turističke organizacije opštine Knjaževac.

- Vodopad je već poznat ljubiteljima prirode, turistima, fotografima, što se ne može reći i za kaskadna krečnjačka jezerca, koja se nalaze nekoliko stotina metara iznad njega - kaže Boban Marković, direktor Turističke organizacije opštine Knjaževac. - Mi smo, najpre, izašli na teren, a zatim smo, zajedno sa meštanima, sredili teren oko samog vodopada, vodeći pritom računa da što manje posečemo rastinje i žbunje, kako bismo zadržali netaknutu prirodu. Sa druge strane, morali smo da teren učinimo pristupačnim, kako bi posetioci mogli da dođu i vide ovu lepotu.

Staroplaninci kažu da je lepota izletišta nazvanog Bigar potok jedinstvena u Srbiji. A. možda bi i država mogla da se zainteresuje za njegovo uređenje, dodaje Marković.

OSTAJE NADA OSTAJE nam samo da se nadamo da ćemo dobiti pomoć kako bi vodopad i kaskadna krečnjačka jezerca, pravi turistički biser, postali poznati ne samo meštanima Stare planine i Knjaževca, već i poznata turistička destinacija - kaže Boban Marković.

- Fascinantno je to što ovaj vodopad pravi rečica, duga svega kilometar - objašljava naš sagovornik. - A, ako pođete uzvodno, naići ćete na još dva vodopada, jedan visok 17, a drugi 15 metara. Uz sve to, ostaćete zadivljeni prizorom koji vam pružaju na desetine kaskada, tako da ćete, ne preterujem, imati utisak da ste u samom predvorju raja.

Ukoliko vas na izletu iznenadi kiša, skrovište možete da potražite u nekoj od napuštenih vodenica. One odavno već ne rade, ali mogu biti sklonište od nevremena.

- Nedaleko od vodopada, kao da je utonuo u predivni ambijent, nalazi se i manastir Svetog Onufrija, sagrađen u 15. veku - dodaje Marković. - A, kada vam se oči napune lepotom, hranu za telo pronađite u obližnjoj Kalni. Čašica domaće rakije i kašika iz domaće kuhinje, svakako će biti najbolji završetak dana provedenog u prirodi.

Ipak, Marković je na stanovištu da opština Knjaževac neće moći sama da „završi ovu priču do kraja“.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

goca

11.05.2014. 06:09

Ovo je prelepo ali dajte da se neko seti i Sijarnjske banje kod Leskovca, unikat u Evropi

turista

11.05.2014. 13:42

Bez dobrih modernih puteva nema turista! Sta nam vrede sve ove lepote i divna priroda kad su nam drumovi gori od turske kaldrme....Dotrajale saobracajnice, neobelezeni putni pravci, nedostatak parkiralista uz drumove i jos mnogo toga....kod nas se za dvadesetak godina nista nije promenilo na bolje, kako se radi videla je i ministarka saobracaja, ....valjda ce biti bolje?

peca

12.05.2014. 07:00

Izvinite, ali sam sada malo zbunjen! U Wikipediji pise da je to vodopad u Rumuniji i najlepsi evropski vodopad! Sad , sta je istina, da li postoji i kod nas sa istim imenom?

Немања

12.05.2014. 16:47

Доста смо ми Пироћанци били познати по Шојићима,Шпицевима,Ђошама и ко зна каквим Београдским измишљотинама.Редно је било да неко почне да јужне Српске крајеве прикаже у правом светлу.

mirela

13.05.2014. 14:16

najveće izvorište pitke vode u Evropi je Lički kraj,ponornice i pećine tog kraškog terena...to se ispitivalo unazad 50-70 godina,a sada se to obelodanjuje kad su počeli ratovi za vodu...ne prljajte turizmom vodu,nema je puno u svetu,samo 1%,pitke..mi ni oko čega nismo informisani,samo kada bude kasno