Kopaonik: Snega ima, svi zadovoljni

A. Krsmanović

12. 12. 2013. u 11:14

Копаоник: Снега има, сви задовољни
Proteklog vikenda i zvanino je otvorena skijaška sezona na Kopaoniku. Promotivni paketi "Skijališta Srbije". Naglo porastao broj noćenja, prihodi povećani 30 posto
Nema nigde skijanja kao što je na Kopaoniku - veruju svi strastveni skijaši koji nisu propustili priliku da proteklog vikenda otvore sezonu na ovoj planini.

Našoj najboljoj skijašici Neveni Ignjatović pripala je čast da spustom niz stazu "Malo jezero" otvori skijašku sezonu koja je ove godine počela 27. novembra, zahvaljujući snegu i sistemu za veštačko osnežavanje. Neveni se pridružilo još 15.000 skijaša, iskoristivši promotivne pakete koje su ponudili hotelijeri zajedno sa "Skijalištima Srbije".

- Prošle godine zabeležili smo 12.000 noćenja više u odnosu na prethodni period, a ove sezone očekujemo još 10.000 noćenja više - rekao je Nikola Avram, direktor "MK mauntin rizorta". - Pre tri godine imali smo 70.000 noćenja godišnje, a ove ćemo ostvariti 170.000.

I u "Skijalištima Srbije" su zadovoljni, jer su prošle sezone zabeležili povećanje prihoda od 30 odsto i rekord od 110.000 skijaša. Direktor "Skijališta Srbije" Dejan Ljevnaić najavio je za narednu sezonu nove šestosede koji će imati ugrađene grejače.

Inače, na Kopaoniku mogu da uživaju i oni koji ne skijaju. Od ove godine otvorena je staza za bob, na kojoj vožnja za odrasle košta 400, a za decu 200 dinara. Na Kopaoniku postoji i jedna od najboljih kuglana u kojoj za 10 bacanja kugle treba izdvojiti 1.400 dinara. Odlična je i velnes ponuda, pa gosti Kopaonika, ukoliko nemaju u svom hotelu bazen, mogu da borave u slanoj sobi, bazenu, džakuziju ili otvorenom bazenu s toplom vodom hotela "Grand".

Poput Beograda, i Kopaonik ima odlično organizovanu zabavu koja počinje još na stazi. Nedaleko od žičara nalazi se nekoliko kafića, a jedan od novih je "Novak", gde čaj košta 250 dinara. Postoje i restorani s pristojnim cenama, a jedan od njih je "Koliba" u kojem čaj košta 120, a ručak (pečenje, piletina) oko 700 dinara.

Roditeljima se najviše isplati da detetu koje ne zna da skija kupe animacionu kartu "MK mauntin rizorta" uz koju će dobiti opremu, ski-pas i časove instruktora. Inače, individualni čas sa instruktorom košta 25 evra. Činjenica je da se tako najbrže nauči skijanje. Iznajmljivanje ski-opreme dnevno na Kopaoniku može da košta od 500 do 1.500 dinara.

O zdravstvenoj zaštiti skijaša brinuće tim lekara iz beogradskog Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije, u novootvorenom Trauma centru. Svi skijaši su osigurani, a lekare je lako prepoznati, jer nose upečatljive crvene jakne.

Najveći broj turista dolazi na Kopaonik zbog skijanja. Ove sezone će raditi sve žičare, jer sistem za osnežavanje pokriva sve staze. I ove godine biće organizovane promotivne nedelje koje treba da iskoriste parovi, porodice i "lepši pol". Tokom tih dana ski-karte biće jeftinije, a u ponudi su mnogi popusti. Ipak, prilikom kupovine ski-pasa važi pravilo: nikada ga ne kupujte subotom ili nedeljom ujutru, jer tada dolaze "jednodnevni" skijaši iz Niša i ostalih gradova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Gaga

12.12.2013. 20:29

"subotom ili nedeljom ujutru, jer tada dolaze "jednodnevni" skijaši iz Niša i ostalih gradova" Haha, a mi Nislije uvek kad dodjemo samo kukamo na prebogate Beogradjane koji ne znaju da skijaju i samo su dosli da prosetaju toalete (sad nas i nema vise na "Kopishu" jer je Nis jedan od najsiromasnijih gradova u Srbiji. Ali posto radim van Srbije, kad god dodjem nazad, odem da se provedem na jednoj od mojih omiljenih planina (Nis je pozicioniran za skijanje kao retko koji grad).

zeljko

14.12.2013. 23:01

" Ipak, prilikom kupovine ski-pasa važi pravilo: nikada ga ne kupujte subotom ili nedeljom ujutru, jer tada dolaze "jednodnevni" skijaši iz Niša i ostalih gradova."sta li vam g. Krsmanovic znaci ova recenica....pa sta ako dolaze...uvek su to pravi skijasi koji vole planinu i skijanje a ne pozeri koji bleje gore po 7 ili 10 dana.