Etno – selo Tiganjica: Sve u znaku Banata

V. N.

30. 10. 2013. u 19:38

U Stajićevu, desetak kilometara od Zrenjanina, kutak za odmor od gradske vreve. "Lalinski stil" prepoznatljiv je po velikoj vetrenjači, negovanom parku, cvetnim lejama i etno-skulpturama

U ETNO-SELU "Tiganjica", u Stajićevu u Banatu, gosti mogu da se vrate vek unazad i da uživaju u tadašnjem duhu i ambijentu, a istovremeno, u restoranu "Trofej" (064/1201-801), u srcu etno-kompleksa, u prilici su da probaju lovačke specijalitete, jela pripremljena ispod sača, roštilj, ribu, paprikaš, domaći hleb...

Hotelsko-apartmansko etno-selo, sagrađeno u starom banatskom, ili, kako meštani vole da kažu, "lalinskom stilu", prepoznatljivo je po velikoj banatskoj vetrenjači, negovanom parku, cvetnim lejama i etno-skulpturama. Selo je od Zrenjanina udaljeno desetak kilometara i nalazi se na samom ulazu u specijalni rezervat prirode "Carska bara". Sve to urađeno je sa idejom da se na maštovit način dočara život u Banatu.

- U SAMOM kompleksu "Tiganjice" nalazi se mali zoo-vrt u kojem možete da videte srne, petlove, paunove i patke - kaže Zoran Ostojin, kojem je banatsko etno-selo u amanet ostavio otac Ljubiša.

- Tu su i štale s rasnim konjima i ponijima i staze za jahanje, zatim nojevi, srne, zečevi, paunovi, dvadesetak vrsta sitne živine, guske, patke... Za one najmlađe, tu je i dečje igralište.

Da bi se upotpunio izbor rekreativnih aktivnosti, napravljen je teren za bičvolej. U sećanje na tvorca etno-sela i restorana "Trofej" sagrađen je "Ljubišin etno-muzej", koji ima više od 400 muzejski vrednih predmeta, starih kola, peći...

- Posebno smo ponosni na banatsku etno-kuću koja je sagrađena od prirodnih materijala: zidovi su napravljeni od blata, peska, slame i čerpića - podseća Ostojin.

- Grede u unutrašnjosti stare su više od 500 godina, a u kući se nalazi i čuvena paorska peć. Ovo etno-selo postalo je domaćin lovaca, ljubitelja životinja i prirode i dece.

PRE dvadesetak godina Ljubiša Ostojin je otvorio svoj prvi restoran, seosku kafanu "Lovac", nedaleko od rezervata "Carska bara" u selu Belo Blato, da bi 1993. zakupio znatno veći prostor pored glavnog puta. "Trofej" je hotelsko-ugostiteljsko porodično preduzeće.

Sagrađen je na raskrsnici regionalnog puta Zrenjanin-Beograd i nacionalnog parka "Carska bara".

MARKO BULAT REDOVNI GOST

Restoran je ugostio i javne ličnosti, a najčešći gost je Marko Bulat.

- Obaveze zbog koncerta koji se održava 24. novembra u beogradskoj Hali "Pionir" prilično me opterete, tako da u "Trofeju" mogu da se opustim i družim s prijateljima, uz meni banatske kuhinje - kaže Marko Bulat - Kad ne postim, vrlo rado naručim kolenice, škembiće, jela s roštilja, jagnjetinu pod sačem, divljač, ali i odličnu riblju čorbu i razne vrste ribe. Posebno su neodoljive domaće štrudle s višnjama, makom i jabukama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Vino

31.10.2013. 09:55

Post je licna stvar i Marko ne bi trebao na sva zvona da razglasava kako posti i kako je veliki vernik. To vise nema veze sa verom i postom i prelazi u drugu krajnost.

alex miles

01.11.2013. 04:54

@Vino - Ako ista, zbog te vere i posta ce izgubiti musterije. Popovi i vera je izaslo iz mode, nadam se za vecita vremena.

djordje

31.10.2013. 10:28

Nekoliko puta sam boravio u Tiganjici i uvek uzivao u lepoti vetrenjace,banatske kuce,paorskim kolima i alatima.Uz izvanredne specijalitete majstora kuhinje,usluzi i ljubaznosti osoblja i vlasnika, uz zvuke tamburaskog orkestra,pun pozitivne energije uvek obecam sebi i dragoj osobi,docicemo opet.