Počinju 46. Homoljski motivi

T. Marić

26. 08. 2013. u 08:15

Narodna smotra u Kučevu okupiće poklonike izvornog stvaralaštva. Dobrodošlicu spremaju devojke u nošnjama, od kojih će jedna poneti titulu najlepše pastirice istočne Srbije

KONCERTOM Kulturno-umetničkog društva "Abrašević 1905", u Kučevu danas počinje Smotra izvornog narodnog stvaralaštva "Homoljski motivi", 46. po redu.

Na otvaranju će biti prikazana izložba slika "U lavirintu lica" Milana Glozića i predstavljena knjiga "Srpska orhideja" Slavice Nedeljković. U utorak su na programu promocija zbornika "Reka Pek u srpskom pesništvu" Raše Perića i koncert vokalne grupe "Konstantin". U sredu će biti otvorena likovna kolonija "Ravništarka 2013" i izložba slika Dragana Kecmana. Udruženje građana "Jerinin grad" iz Trstenika odigraće predstavu "Jelena Anžujska", dok će u muzičkom delu programa nastupiti "Hazari". Četvrti dan rezervisan je za takmičenje u kuvanju lovačkog gulaša, izložbu slika "K 2013" Petra Anđelkovića i rok-koncert. Pretposlednji dan manifestacije obeležiće festival "Truba Miroslava Matušića", osmi po redu, na kojem će se takmičiti trubači solisti, uz reviju trubačkih orkestara Srbije. Održaće se i tribina "Identitet Vlaha" i veliki vatromet.

Završnog dana na programu su defile učesnika ulicama Kučeva, prodajna izložba homoljskog sira i meda, takmičenje u pripremanju tradicionalnih jela, izložba narodnih rukotvorina "Zlatne ruke" i demonstracija starog načina ispiranja zlata na reci Pek i koncert Miodraga Miše Trailovića. Dobrodošlicu posetiocima Kučeva poželeće devojke u narodnim nošnjama, od kojih će jedna poneti titulu najlepše pastirice istočne Srbije. Pored zvaničnog programa, biće organizovan i veliki narodni vašar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije