Zlatna planina za 250.000 gostiju

A. Krsmanović

24. 08. 2013. u 21:11

Zlatibor, turistički adut Srbije, ovog avgusta obeležio jubilej - 120 godina organizovanog turizma. Svaki treći gost stranac. Zimska sezona sustiže letnju po broju posetilaca

NAJPOPULARNIJI, najzanimljiviji, najlepši, tako ga opisuju zaljubljenici. Zlatibor je kralj kontinentalnog turizma Srbije. I skijanje i kupanje, i odmor i zabava. Sa 1,2 miliona noćenja godišnje - Zlatibor je destinacija bez premca. Dnevno, tokom špica, na Zlatiboru boravi i po 25.000 posetilaca. Svaki gost ovde u proseku ostaje šest dana.

Možda je najbolju reklamu Zlatiboru napravio sam bivši ministar turizma Crne Gore Predrag Nenezić, koji je rekao: „Ako leti ne odem, bar, nedelju dana na Zlatibor - kao da se nisam odmorio!“ Tako misli još 250.000 turista, koji tokom godine dođu, a među njima trećina su - stranci.

- U ovoj godini dosad je bilo 20 odsto više stranih gostiju u odnosu na lane - kaže Jovan Pavlović iz Turističke organizacije Zlatibor. - Dolaze iz Belgije, Malte, Nemačke, Koreje, Grčke i Rusije... Ali, veliki deo „stranaca“ čine turisti iz ostalih država bivše SFRJ. Gosti iz Crne Gore iz Republike Srpske obožavaju Zlatibor, sve je više Makedonaca, a i Slovenci su, takođe, otkrili našu lepu prirodu.

Za razliku od početka leta, avgust na Zlatiboru je „krcat“ gostima i trenutno tamo boravi 20.000 gostiju. Hoteli su popunjeni 95 odsto i niko se ne žali, iako je povećan broj smeštajnih kapaciteta. Naredne godine konačno se otvara hotel „Tornik“ sa pet zvezdica.

IZLETI U PONUDI 1. Staro selo Sirogojno
2. Stopića pećina (i Potpećka pećina)
3. Vodopad u Gostilju
4. Tornik, panoramska vožnja
5. Zlatiborska jezera
6. Šarganska osmica
7. Mokra Gora
8. Andrićgrad i Višegrad
9. Rafting Drinom i Perućac
10. NP Tara

- Gosti su uživali u proslavi velikog jubileja 120 godina turizma na Zlatiboru, koja je održana 20. avgusta - kaže Arsen Đurić, direktor TO Zlatibor. - A, organizovani turizam na Zlatiboru vezuje se za kralja Aleksandra Obrenovića. Sada svi sa nestrpljenjem čekaju koncert trubača Dejana Jevđića. Jubilej 120 godina organizovanog bavljenja turizma je velika stvar.

Danas je Zlatibor najpopularnija srpska planina i jedan od najvećih turističkih centara koji brojem turista i njihovih noćenja dostiže i prestiže naša planinska, banjska i turistička mesta.

- Tajna uspeha je, po mom mišljenju, jednostavna: sadržaji koji se nude gostima neprestano se obogaćuju, zimski meseci obimom prometa dostižu letnje i imamo dve uspešno sezone - kaže Darko Đurović, bivši direktor TO Zlatibor. - Zdravstveni, sportsko-rekreativni, izletnički, seoski, kongresni, manifestacioni i tranzitni turizam postaju sve značajniji, a zabava na ovoj planini je sve bolja i raznovrsnija.

Dakle, najveća prednost Zlatibora je što na njemu nikada nije dosadno. Tako, na primer, sada se tamo očekuje koncert trubača Dejana Jevđića. Posetioci, inače, mogu da odu na 10 zanimljivih izleta, a kada se naredne godine vrate - u ponudi će ih sačekati novi izleti. Tako se, recimo, za narednu sezonu sprema se novi turistički lokalitet - kompleks crkava brvnara u Jablanici.

Zlatibor je, takođe, od proleća do jeseni idealan i za pripreme sportista, sa kvalitetnim terenima dobrih podloga za gotovo sve vrste sportova. A, zimi je pogodan za skijanje i uživanja na snegu u velikom ski-centru na Torniku sa šestosedom žičarom i topovima za veštačko osneživanje (koji pokrivaju 100 odsto staza), ili sankanje na padinama Obudojevice, u centru naselja, sa nekoliko kraćih staza i manjih ski-liftova.

Nudi odlične, pa i luksuzne hotele („Mir“, „Olimp“, „Zlatibor“ Mona, „Palisad“, „Prezident“, „Satelit“...), odmarališta („Dunav“, „Ratko Mitrović“, konačišta (Turističke organizacije Zlatibor ), apartmanska naselja („Kraljevi konaci“), niz ugostiteljskih objekata, vila i vikendica, otvorenih i zatvorenih bazena i još mnogo toga.

KRALJEVSKO PRASEĆE PEČENJE

Zlatibor je, priča se, nazvan po žuto-zlatnoj boji u ranu jesen, kada listopadno drveće „okiti“ planinu. Inače, prvo poznato ime Zlatibora bilo je Rujno.

Do kraja 19. veka i malo selo Zlatibor zvalo se Kulaševac, po izvoru i potoku u svom centru. Od građevina, tada se ovde nalazio samo drveni čardak Jovana Mićića. Tadašnji zlatiborski serdar, a priča se i knjaz Miloš, ovde su letovali sa porodicama. Kralj Aleksandar Obrenović je 20. avgusta 1893. godine boravio na Kulaševcu i, ručajući prasetinu, tadašnjem predsedniku čajetinske opštine Petru Mićiću obećao da će Zlatibor postati turistički kraj!

Septembra 1905. godine, „Kraljevu vodu“ je posetio i kralj Petar I Karađorđević sa prestolonaslednikom Aleksandrom Karađorđevićem. I od tada se turizam razvijao brzo - hotel „Kraljeva voda“ i jedna vila završeni 1910. godine, prvi su objekti koji su počeli da primaju goste. „Kraljeva voda“ je 1927. godine modernim putem povezana sa Užicem. Podignut je novi hotel „Švajcarija“ i besplatno su deljeni ljetnjikovci. Dom za smeštaj i oporavak invalida izgrađen je 1931. godine, a Kraljeva Voda je tada dobila i vodovod.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije