PETROVAC je ovih vrelih dana avgusta, kada su njegove plaže krcate, obeležio lep i redak jubilej - devet decenija od kako je počela ovdašnja turistička priča. Promocija knjige „Uramljena letovanja“ Mile Medigović-Stefanović, i istoimena izložba koju je osmislila autorka, inače rođena Petrovčanka, u Spomen-domu „Crvena komuna“ podsetili su i meštane i goste koji letuju u ovom gradu, na turističke decenije ovoga kraja.

- Monografija gospođe Medigović-Stefanović, zanimljivo napisana, svedoči o decenijama koje su Petrovac svrstale u poznata turistička mesta. Učinjeno je to atraktivno, sa puno šarma je ispričana neobična turistička istorija. Tu su i vanredno lepe fotografije koje pričaju o vremenima ljubavi i zanosa, kada je turizam bio pre svega prijateljstvo - kaže dr Miroslav Luketić, koji je objavio više knjiga iz istorije Paštrovića.

Ogroman doprinos realizaciji ovog projekta dalo je Udruženje Paštrovića i njihovih prijatelja iz Beograda, posebno njegov sekretar Dušan Medin, kao i turističke i druge organizacije Budve i Petrovca.

A turizam je u Petrovac, jedno od najlepših i decenijama najposećenijih mesta na crnogorskom primorju, stigao - pešice. Prvi turista koji je zakoračio na peščano žalo petrovačko bio je Đorđije Jovanović, ugledni arhitekt iz Beograda, koji je sa nekoliko mladića preko tadašnjeg ferijalnog saveza, pošao na izlet. Bilo je to u julu 1923. Ubrzo su usledili organizovani dolasci beogradskih studenata koji su stizali u svoju petrovačku „koloniju“ sve do 1940. godine. A onda i posle rata, kao akademski građani.

- Oni su bili i naši gosti i naši prijatelji, ali i naši turistički ambasadori u Beogradu. Dolazili su svake godine. Čak i posle razornog zemljotresa 1979. godine, želeći da nam daju podršku, da budu s nama kada nam je bilo najteže - kaže Zlatko Vukelić, poznati turistički radnik iz Petrovca.

Prvi gosti Petrovca, studenti i njihovi prijatelji, preneli su svoju veliku ljubav prema Petrovcu na svoje potomke. Propagirali su lepote mesta i ljudi više od pola veka.

- Sve nas je to obavezalo da se urade knjiga i izložba, da podsetimo, kažemo mladima kako je bilo, ispričamo priču o tome kako turizam ovde ima kontinuitet i traje maltene ceo vek. Da i stranci koji sada uveliko dolaze ovde, to znaju -kažu u Udruženju Paštrovića i prijatelja Paštrovića, koje je zajedno sa TO i opštinom Budva, organiziovalo promociju i izložbu.


GOSTILI IH - BESPLATNO

PUBLICISTIČKO i arhivsko sećanje na prve turističke dane i korake usledilo je u vreme kada se mislilo da je jubilej nekako i zaboravljen. Đorđije Jovanović i njegovi prijatelji su poslednjih godina svog života besplatno letovali u Petrovcu na predlog tadašnje mesne zajednice, a posle je o njima malo ko šta znao.