Ada Bojana: 40 godina oaze prirode i lepih plaža

B. Boljanović

18. 07. 2013. u 20:37

Četiri decenije na Balkanu najpopularnijeg nudističkog naselja. Od filma "Lepota poroka" prelepa plaža postala čuvena i van granica

JUBILEJ, 40 godina od kada je jedna od najatraktivnijih destinacija crnogorskog primorja, Ada Bojana, ugostila prve turiste, obeležen je 13. jula.

Od tada pa do danas Ada Bojana je omiljena adresa za zaljubljenike u prirodu i nudizam, top destinacija Crne Gore, sinonim je za pravi odmor i inspiracija za umetnike. Pre četri decenije ostrvo je bilo "rezervisano" samo za strance. Početke nudističkog turizma ovekovečio je Živko Nikolić u kultnom filmu "Lepota poroka".

- Pre četiri decenije nemačka turistička agencija "Miramare" braće Halgat, koja se bavila isključivo naturističkim turizmom, uložila je oko pola miliona maraka za izgradnju crnih vila - kaže Ana Živanović iz HTP "Ulcinjska rivijera".

MOST DO ostrva se nekada dolazilo splavom, a od 1987. godine Ada je sa kopnom povezana mostom, ispod kojeg se nalaze restorani. Ostrvo je u obliku trougla, a sa dve strane zapljuskuje ga reka Bojana, treća je okrenuta prema moru i ima peščanu plažu dugačku tri kilometara.

- Čim je otvoreno nudističko naselje, odmah je postalo jasno da je neophodno izgraditi više smeštajnih jedinica jer je 100 kreveta bilo premalo. Ubrzo su izgrađene "bele vile", a zajedno sa auto-kampom, na Adi je dnevno boravilo po 1.500 ljudi. "Bele vile" odavno nisu u upotrebi, ali u poslednjih nekoliko godina dosta je investirano u ostale tipove smeštaja, pa Ada polako vraća stari sjaj.

Ada Bojana sada ima 600 kreveta, a 350 kreveta je u renoviranim sobama. Od devedesetih godina, Ada je postala popularna i među našim turistima.

Poslednjih godina Ada Bojana je prestižno mesto za surfing i kajtsurfing. Nalazi se u samom vrhu destinacija za ljubitelje ovog sporta, pre svega zbog odlične kombinacije vetra, broja sunčanih dana u godini, prostrane i dugačke plaža, širine peščanog pojasa, dubine vode, pa sezona traje pet meseci. Na Adi Bojani je još jedna jedinstvena ponuda na crnogorskom primorju - škola jahanja, koja radi još od 1975. godine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije