Kosidba na Rajcu

B. P.

05. 07. 2013. u 08:27

Na Rajcu, od 12. do 14. jula, jedinstvena turistička manifestacija kao uspomenu na zajedničke mobe i u slavu završetka košenja

NA uspomenu na zajedničke seoske mobe i u slavu završetka košenja planinskih livada, od 12. do 14. jula biće održana 41. kosidba na Rajcu. Tradicionalna, jedinstvena manifestacija u Srbiji, održava se uvek u nedelju posle Petrovdana, kada se na desetine hiljada posetilaca slije na padine Rajca, prve u vencu Valjevskih planina.

U tri dana, planirani su brojni kulturno-umetnički i sportski sadržaji. Centralni događaj je međunarodna smotra i takmičenje najboljih kosača. Istovremeno, to je jedinstveno i na svetu najveće kup-nadmetanje pobednika lokalnih i regionalnih kosidbi za prestižno priznanje - “Zlatnu kosu”.

- Smotra počinje okupljanjem kosača u tradicionalnim narodnim nošnjama, sa slamnatim šeširima i vezenim torbicama, uz defile trubača, zdravičara, vodonoša, ručkonoša - kaže Vladimir Ivanović, direktor Turističke organizacije Ljig. - Biće izabran i đidija ili kozbaša - kosač koji se najlepše odeva, peva i igra. Ima najlepši stas. Do sada su na Kosidbi na Rajcu učestvovali kosači iz Velike Britanije, Islanda, Rumunije, Rusije, Holandije, Mađarske, Kine, Norveške, Danske. Ove godine, uz uobičajeno dobre kosače iz Slovenije, BiH i Crne Gore, očekuju se takmičari iz Češke i Slovačke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije