U spomen caru Konstantinu

A. KRSMANOVIĆ

16. 05. 2013. u 11:02

Viminacijum će biti centar obeležavanja jubileja Milanskog edikta. Na izložbi će biti predstavljeno 180 artefakata. Poseban spektakl - nova postavka Verdijeve „Aide“

ARHEOLOŠKI park Viminacijum 18. maja biće srce državnog projekta povodom obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta, jer će u njemu najpre biti otvorena izložba posvećena Konstantinu Velikom i rađanju hrišćanstva na prostoru Srbije, a potom iste večeri biće izvedena Verdijeva opera "Aida".

Na izložbi Narodnog muzeja "Konstantin Veliki i Milanski edikt 313. - Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije" biće predstavljeno 180 artefakata nulte kulturne vrednosti koji su otkriveni na prostoru današnje Srbije.

- Preporučujemo svim turistima da ove godine nađu vremena da bar jedan vikend provedu u znaku velikog jubileja - kaže Sandra Vlatković iz Turističke organizacije Srbije. - Viminacijum, Medijana, Sirmijum, Gamzigrad i ostali rimski lokaliteti prijatno će iznenaditi naše turiste.

Arheološki predmeti koje će posetioci Viminacijuma moći da pogledaju do 18. juna predstavljaju autentična svedočanstva o vladavini Konstantina, Milanskom ediktu i počecima hrišćanstva na tlu Srbije.

INFO * Viminacijum je od Beograda udaljen 95 km
* Muzej je otvoren od 9 do 17 časova
* Parking je besplatan, toaleti su obezbeđeni
* Na svaki pun sat organizuju se obilasci s vodičem, na srpskom i engleskom jeziku
* Više informacija možete dobiti u info-centru Turističke organizacije Srbije, Čika Ljubina broj 8
* Više o proslavi - dictofmilan2013.com
* Sve o Viminacijumu - viminacium.org.rs

Posetioci će moći da, između ostalog, vide Konstantinov portret - bronzanu bistu koja je verovatno bila deo konjaničke statue, Beogradsku kameju na kojoj je predstavljen Konstantin na konju s pogledom koji upire u nebesa, poput Aleksandra Velikog, potom zlatni nakit, kao i predmete iz Gamzigrada i Sirmijuma. Izložba će posle Viminacijuma biti premeštena u Beograd, od 2. jula do 9. septembra, a potom, 19. septembra, u Niš.

Najveći spektakl biće izvođenje nove postavke čuvene Verdijeve opere u četiri čina, u rekonstruisanom amfiteatru Viminacijuma. Spektakularnu predstavu u jednom od retkih amfiteatara sačuvanih na tlu Evrope izvešće ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu.

Reditelj opere je Ognjan Draganov, dirigent će biti Ivan Kožuharov, dok će kao Aida nastupiti prvakinja Opere Narodnog pozorišta Jasmina Trumbetaš Petrović. Uloga egipatske princeze Amneris poverena je Jeleni Vlahović, a specijalni gost iz Italije Frančesko Anile tumačiće ulogu egipatskog vojskovođe Radamesa.

Direktor Arheološkog parka Viminacijum Miomir Korać najavljuje da će amfiteatar biti u potpunosti rekonstruisan. Drvena struktura biće izvedena u arisu, vrsti sibirske jele koja može da izdrži i kišu i sunce i traje godinama.

- Tako ćemo da rešimo problem pokrivanja amfiteatra - kaže Korać. - Pošto se naslanja na bedem, biće i on rekonstruisan. Kako svaki bedem ima kulu, u našoj, visokoj oko 15 metara, biće VIP gosti. Amfiteatar će zaživeti i biti "balkanska Verona". Dižući objekat za jedan trenutak, dižemo ga za desetine narednih godina, možda i stotine.

I ovogodiŠnja 53. međunarodna biciklistička trka "Kroz Srbiju", koja će se održati od 11. do 16. juna, biće posvećena obeležavanju 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta. Do cilja u Beogradu, 25 ekipa sa svih kontinenata u šest etapa će preći stazu dužine 886 kilometara koja oslikava "Puteve rimskih imperatora".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Жељко Пауновић

16.05.2013. 15:32

Волео би да ми неко објасни какве везе имају Верди и "Аида" са царом Константином.

alex miles

18.05.2013. 06:37

@Жељко Пауновић - Isto kao sto imaju i popovi SPC, u prevodu---nikakve !

Krle

17.05.2013. 04:30

Koliko ova prolsava ima veze sa carem Konstantinom i hriscanstvom, treba da cujemo od lokalnog prote:http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Yuso2618vXQ Ovakvi propusti se jednoj ozbiljnoj drzavi nebi trebalo da desavaju.