Ramska tvrđava u turističkoj ponudi

Tanjug

04. 04. 2013. u 17:03

Projekat obnove Ramske tvrđave je veoma značajan, jer će omogućiti pristup jednom od najvažnijih turističkih objekata i ponude istočne Srbije

VELIKO GRADIŠTE - Projekat obnove Ramske tvrđave je veoma značajan, jer će omogućiti pristup jednom od najvažnijih turističkih objekata i ponude istočne Srbije, izjavio je u četvrtak državni sekretar u Ministarstvu finansija zadužen za turizam Goran Petković.

"Ministarstvo finansija i privrede je već bilo angažovano na revitalizaciji Lepenskog Vira i izgradnji vizitorskog centra na Viminacijumu. Sada je u pripremi realizacija projekta Golubačke tvrđave i onda bi se kao pravi zaokruženi proizvod ovog kraja pojavila i revitalizovana i sređena Ramska tvrđava", rekao je Petković.

On je dodao da će Ministarstvo finansija i privrede vrlo rado učestvovati u ovom projektu, pružajući kako finansijsku podršku tako i podršku u izradi dokumentacije, a kasnije i u realizaciji važnih turističkih sadržaja, pristupa, parkinga i svih ostalih stvari koje su potrebne da bi se jedan turistički objekat komercijalizovao i komforno, civilizovano primio posetioce.

Turski ambasador u Srbiji, Mehmet Kemal Bozaj, izjavio je nakon sastanka da je revitalizacija Ramske tvrđave veoma važna i za Srbiju i za Tursku jer predstavlja deo njihovog istorijskog nasleđa.

On je rekao da će pružiti punu podršku kako bi ovu tvrđavu revitalizovali i učinili poznatijom svetskoj javnosti.

Sastanku su takođe prisustvovali i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, predstavnici Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja i predstvanici Turske agencije za međunarodnu saradnju i kordinaciju (TIKA).

Rekonstrukcija kompleksa Ramske tvrđave, koja će obuhvati osim bedema i kula, karavansaraj, kupatila - hamame i dekorativnu spoljašnju i unutrašnju rasvetu, doprineće značajnom razvoju turističke ponude Velikog Gradišta i regiona.

Ramsku tvrđavu podigla je turska vojska 1483. godine, za vreme vladavine sultana Bajazita Drugog (1480-1512) na desnoj obali Dunava radi osvajanja Panonske nizije, a jedna je od sedam srednjevekovnih tvrđava na njegovom toku kroz Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Jabre

04.04.2013. 18:04

Ako će da obnavljaju tvrćave i gradove neka obnavljaju prvo srpske a ne okupatorske, ali ajde ako će da pomogne kraju.

O'Stoja

19.04.2013. 08:19

Posto drzava nema sredstava da obnovi Ramsku tvrdjavu pomoci ce Turska.Lepo,ali zasto niste pitali sekretara sa kojim ste razgovarali da li je tacno da je jedan od uslova za pomoc pri rekonstrukciji izgradnja dzamije,najverovatnije u Kostolcu?Lepo,razgledajmo Viminacijum uz veselu muziku se tornja koji nije Ajfelov ...