Trpeza velikog vojvode u Mačvi

A. KRSMANOVIĆ

08. 02. 2013. u 11:21

Oni koji se zateknu u Mačvi treba obavezno da posete etno-zdanije "Zmaj od Noćaja". Mesto je dobilo ime po slavnom vojvodi iz Prvog srpskog ustanka Stojanu Čupiću

LEP ambijent, dobra muzika i odlično posluženje glavni su razlozi zašto, kada se neko zatekne u Mačvi, treba da svrati u Etno-zdanije "Zmaja od Noćaja", koje nosi ime po čuvenom vojvodi iz Prvog srpskog ustanka Stojanu Čupiću. On je Mačvu nadaleko proslavio sabljom.

Ova nezaobilazna stanica za odmor i okrepljenje svih koji žele da se upoznaju sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem nalazi se na desnoj obali reke Save, u Mačvanskoj Mitrovici, kod Sremske Mitrovice. Zdanije se nalazi kod puta za Šabac: u blizini arheoloških lokaliteta Sirmijum (čija je Carska palata nedavno kompletno uređena) s jedne, i prirodnog rezervata bara "Zasavica" (najlepšeg eko-centra Srbije) s druge strane.

- Kompletno zdanije posvećeno je mom pretku, a u Vojvodskoj kuli nalazi se i spomen-soba posvećena vojvodama i voždu Karađorđu - kaže domaćin Svetislav Čupić. - Trem, galerija i preostale dve kule pravo su mesto da posetilac, bar na nekoliko minuta, oseti kako je to bilo pre dva veka.

Svetislav je vedrog duha i voli muziku, pa rado svojim gostima lično zasvira na harmonici. U dvorištu zdanija, okruženom kulama, čim grane sunce iznose se sinije, pa se u hladovini uživa u srpskim specijalitetima. Kada je hladno vreme gosti sede u zastakljenom tremu gde je rado dolazio i princ Tomislav Karađorđević. Potomci Čupića i danas su veliki prijatelji sa njima...

Originalna vojvodina sablja i čakšire čuvaju se u Muzeju Šapca, a pravi se kopija koja će se, takođe, naći u ovom zdanju. Svetislav planira da ove godine, na mestu stare crkve iz 1809. godine, izgradi novu, identičnu kakvoj je ktitor bio vojvoda.

- Arhitekta Andrijana Škorić napravila je nacrte prema kojima ću izgraditi istu crkvu od cigala iz Majura i šindre sa Zlatibora - podseća Čupić. - To će postati ženski manastir koji će imati i vinograde.

Na mestu stare crkve izgrađena je nova, u čijoj porti je grob Zmaja od Noćaja i njegov spomenik. Ovaj kraj je prepun slavnom istorijom i velikim događajima, a pravo vreme za posetu je proleće kada sve ozeleni, puzavica pokrije Ašik kulu, a gostima domaćin samo prinosi bogatu trpezu... Etno-zdanije ima tri "zvezdice", ali nije klasičan restoran, već mesto koje uz najavu mnogi gosti mogu da ručaju ali i prenoće.

INFO * SALAŠ je od Beograda udaljen 75 km.
* NALAZI se u Mačvanskoj Mitrovici, u ulici Cara Lazara broj 3.
* ZASAVICA i Sirmijum su od salaša udaljeni samo nekoliko kilometara.
* GROB i spomenik vojvode Čupića nalazi se u salašu noćajskom, udaljenom dva kilometra.
* RUČAK se priprema samo kad se gosti najave.
* etnozdanije.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije