Vikend za nezaborav u Vrdniku

M. R. - A. K.

19. 10. 2012. u 08:39

Vrdnik, savršeno mesto za kratak odmor. Prelepa proroda, kulturno nasleđe, odlično vino... preporučuju boravak u ovom kraju. Fruška gora štiti ga od vetrova, pa je prijatno i zimi

OD prvog daška proleća pa do odmakle jeseni, Fruška gora je omiljeno izletište Novosađana i, sve više, Beograđana, koji tokom cele godine, a najčešće vikendom, ovde dolaze na jednodnevne izlete.

Fruška gora je savršeno mesto za vikend-odmor, jer pored uživanja u prirodi i izleta u Čortanovačku šumu, na Stražilovo ili Iriški venac, ovde će uživati i ljubitelji istorije i kulture razgledajući fruškogorske manastire. Poslednjih godinu dana, jedno od najposećenijih mesta je banja Vrdnik.

Vrdnik se nalazi na južnoj strani Fruške gore, pa je tokom većeg dela godine okupan suncem. Venac Fruške gore štiti ga od hladnih severnih vetrova, zbog čega je klima prijatna i zimi. Naselje se nalazi na nadmorskoj visini od 260 metara, zbog brežuljaka izgleda „zatalasano“, a ima manje od 4.000 stanovnika. Vrdnik se prvi put pominje 1315. godine, kao tvrđava Vrdnik. Dugo se razvijao uz istoimeni manastir, u koji su stizali doseljenici sa svih strana. Kula je izgrađena na rimskim temeljima koje je postavio car Prob (koji je stolovao u Sirmijumu), zaslužan za razvoj vinogradarstva na Fruškoj gori.

Ovde je 1804. godine otkriven mrki ugalj, pa je 1804. godine otvoren rudnik, jedan od najstarijih na Balkanu, koji je, međutim, zatvoren 1968. godine. Od 1908. godine u Vrdniku je radila i najjača termoelektrana u Vojvodini.

Najvrednija građevina je manastir Vrdnik (Ravanica) iz 16. veka, koji je dugo bio među najbogatijima, a i danas je kapitalan. Osim čestica moštiju kneza Lazara, u manastiru se nalaze i mošti svete velikomučenice Anastasije, kao i svetinje s Hristovog groba. Odlazak na Frušku goru je pravo hodočašće, a najpoznatiji manastiri su Krušedol (iz 1515. godine), Hopovo (u kome se zamonašio prosvetitelj Dositej Obradović), Beočin, Jazak (osnovao ga je srpski despot Jovan Branković)...

ŠTA POSETITI? * Vrdnički manastir
* Stari rudnik mrkog uglja
* Vrdničku kulu (opstala je samo Donžon kula sa malo bedema)
* Ranč Platan

Vinogradarstvo u Sremu je među najstarijim u Evropi, a čokot na Fruškoj gori raste već 1.700 godina. U vinariji „Kovačević“ u Irigu mogu se probati šardone, veli sovinjon i bermet. Fruška gora je idealna i za vožnju biciklom ili trening, jer su šume, šumski proplanci i livade pod strogim nadzorom čuvara Nacionalnog parka „Fruška gora“.

INFO

* Vrdnik je od Beograda udaljen 74 km
* Noćenje u privatnim kućama na Fruškoj gori staje od 750 do 1.000 dinara
* Škole i grupe mogu da se odmaraju u školi u prirodi „Testera“, SRC „Letenka“ i centru „Norcev“
* Vikend za dve osobe u hotelu „Premijer akva“ s pet zvezdica staje 18.000 dinara, od ovog vikenda hotel daje popust od 10 odsto, a gosti imaju besplatan pregled i slanu sobu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije