Stanišići: Od vozića do jagnjetine

V. MITRIĆ

07. 08. 2012. u 20:55

Bijeljina: Etno-selo „Stanišići“ godišnje poseti milion turista sa svih meridijana. Cene ručka su pristupačne, a dosta sadržaja za najmlađe

U SRCU ravne Semberije, nedaleko od Drine, na samo tri kilometra od Pavlovića ćuprije i oko 135 kilometara od Beograda, Etno-selo „Stanišići“ je mesto koje godišnje poseti skoro milion gostiju sa leve i desne obale Drine i Save, ali i sa svih meridijana. Nepisano je pravilo da onaj ko nije osetio čari i lepote tog mesta, kao da nije bio u Republici Srpskoj i BiH.

Etno-selo „Stanišići“, arhitekturom ali i jelima „zaustavlja vreme“, čini život sporijim, ugodnijim i za dušu i telo gostiju, od najstarijih do najmlađih. Ovo je, zaista, mesto gde su u čarobnoj srazmeri duša i telo. A, ideju da podigne ovakvo čarobnu „naseobinu“ u srcu u Semberije, biznismen, Boris Stanišić, dobitnik najviših turističkih priznanja u zemlji i svetu, pretočio je u stvarnost 2003. godine. Nastavio je da razvija selo sadržajima.

- Nekoliko godina sam putovao po srpskim selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima koji će sačuvati predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. veka, a rezultat je autentično planinsko selo usred semberske ravnice - priča Stanišić.

INFO * Dvokrevetna soba hotela „Pirg“ 81
* Apartman za dve osobe 97
* Smeštaj u kućama etno-sela 71
* Kafa 0,50
* Sokovi 1,5
* Pivo 1,2
* Roštilj od 3,5
* Pečenje ispod sača 10
* cene su u evrima

Selo danas čine dve celine. Jednu čine drvene kuće - brvnare sa pokućstvom koje im je vekovima pripadalo. Kuće povezuju popločane kamene staze, a u centru sela su dva jezera. Druga celina je duhovnog karaktera i predstavljena je srednjovekovnom arhitekturom građenom u kamenu, koja je u stvari skup replika.

Selo je „sabralo“ vodenice, mlekarnik, kovačnicu, kameni bunar, ambar i autentične drvene kuće, sa prikazom pokućstva i narodnih nošnji. Mlin potočar je napravljen 1937. godine i još je u upotrebi, kao i vodenica iz 1917. godine, u kojima se i dalje melje brašno za pogačice koje se služe u restoranu. Unutra se nalazi sve što je mlinaru bilo potrebno za boravak u njemu za vreme sezone mlevenja žita. Mlekarnik je, kažu u etno-selu, iz 1948. godine. To je zgradica za preradu mleka i čuvanje mlečnih proizvoda, sa svim drvenim posudama. Mlekarnici su bili dobro provetreni i čisti, a u njih su mogle ulaziti samo žene koje su se time bavile.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

vladimir

07.08.2012. 21:52

Živim u Loznici ali najmanje 2 puta mesečno odem do Bijeljine i do Stanišiča. Vrlo često su tekstovi o nekim restoranima ili turističkim mestima "nafilovani" od strane novinara ili vlasnika istih ali ovaj put novinar čak nije ni pomenuo najlepše strane ovog mesta. Zaista treba videti ovo mesto,neobično i jedinstveno u svakom pogledu.

nenad

08.08.2012. 18:37

@vladimir - Mozete da lupate minuse koliko hocete, i mrmotu, i brebrebre-u i Tomislavu, ali kic je kic, i stvarno je lokacija za tako nesto totalna glupost i za mene su to bacene pare. Kusturicin Drvengrad je druga prica, i nema kica. Plus je priroda ekstra i tu je i sarganska osmica i ima sta da se radi. A ovo....brate kic u sred ravnice, a sto rece mrmot, pored stovarista!

brebrebre

07.08.2012. 21:57

bio prosle god i nikad vise.ono nije ni blizu kao sto se prica, obidjes za 15min sve. a jelo... o tome bolje da ne pricam, cevapi poluzivi, crveni se unutra, cene evropske.

Maja

08.08.2012. 10:23

@brebrebre - Bre bre bre pa ti ocigledno ne znas sta su pravi cevapi.Cevapi se i jedu kad su crveni unutra.A sto se cena tice one su prihvatljive,u svim restoranima su cene takve.Ali ti ocigledno i ne ides po restoranima :) A dolazak u Etno selo ti je kao da si otisao ko zna gde haha

brebrebre

08.08.2012. 13:10

@brebrebre - eh majo, bolje da ti ne pisem gde sam ja bio. vidim da ti iz svog sela nisi dalje izasla pa ti je ovo kao raj - sredjeno selo! za tu bosansku rupu je to mnogo para, pogledaj samo smestaj koliko kosta!

ziks

08.08.2012. 14:50

@brebrebre - brebrebre.... daj boze da si ti tamo uopste i bio :-))) to nije nikakva bosanska rupa jer se to nalazi u Republici Srpskoj, a ti tvoje bosanske rupe trazi na relaciji tuzla, sarajevo, mostar.... ima ih koliko hoces :-)))

mrmot

07.08.2012. 22:27

Bio.Dosta ulozenog novca ali na totalno pogresnoj lokaciji, Na placu pored je stovariste?! Da ga je metno blize drini pa da ima smisla, ili pak kod banje dvorovi da upotpuni sadrzaj. Ovako deluje kao neki kic koji je neko zabo na pogresnom mestu.

srecko pribojski

08.08.2012. 01:53

Ja ponekad usput navratim (bgd-uglj) nije lose rasttavio napustene kuce iz srpskih sela i napravio biznis, a svi znaju pocetak bar u BN.... Mene samo jedno interesuje:" MILION posetilaca, ako samo ostane JEDAN evro to je MILIOM CISTO u dzep koliki se tu porez plati RS ili ide nekom u DZEP????

Tomislav

08.08.2012. 12:04

Bio sam prije mjesec dana i potpuno sam razočaran. Samo goli kić i ništa osim toga ! Hrana ispod proseka, a cene evropske!!!

banjalucanin

08.08.2012. 21:09

bio sam u etno selu stanisic i ocjenjujem ga pozitivno, a smatram da su svi ovi negativni tekstovi iz iste kuhinje ... konkurentske kuhinje