KUPANjE u toplom moru, pijuckanje koktela kraj bazena ili šetnja u letnjoj haljini dok u Srbiji veje sneg - san je onih koji ne vole zimu.

Čak su i januar i februar dobar period da se otputuje u toplije krajeve koji su od Srbije udaljeni samo tri sata leta avionom. Najbliže sunce i peščana plaža sa morem u kojem može da se pliva i ovih dana pronaći ćete u Egiptu. Ove godine, osim u Hurgadi, naši turisti mogu da se brčkaju i u Šarm el Šeiku, mondenskom letovalištu na Crvenom moru.

Nezaboravan doživljaj je podvodni svet Crvenog mora koji čine prekrasni korali i tropske ribice. Da bi se uronilo u tirkiznu vodu i uživalo u pogledu na šareni vodeni svet nije potrebno obući ronilačko odelo, jer se sprudovi mogu videti i uz masku i peraja. Paket-aranžman sa čarter-letom iz Beograda košta 399 evra, a uključuje savršen odmor za božićne praznike. Putovanje traje šest dana, a usluga je na bazi “sve uključeno” u hotelu sa četiri zvezdice. Iz Šarm el Šeika može da se ode na izlet i do pravoslavnog manastira Sveta Katarina. Ovaj najstariji manastir na svetu nalazi se kod Sinajske gore, pa je za vernike odmor na Crvenom moru pravo hodočašće. U ovom manastiru je boravio i Sveti Sava, a svojevremeno je iguman manastira bio i srpski monah Joanikije.

Još je jeftinije kupanje u Hurgadi, jer odmor od osam dana košta 239 evra, a uključuje šest noćenja i uslugu na bazi “sve uključeno” u hotelu sa četiri zvezdice. Iz Hurgade se za samo tri sata stiže do Luksora, a ovaj muzej na otvorenom je najbolje videti tokom zimskih meseci.

Egzotični Dubai sa supermodernom arhitekturom, zlatnim sukom, luksuznim hotelima i snegom usred pustinje pristupačan je i srpskim turistima, jer odmor od nedelju dana košta 409 evra. Smeštaj je u hotelu sa tri zvezdice i usluga na bazi noćenja sa doručkom. Međutim, kao što aranžmani za Egipat podrazumevaju aerodromske takse u vrednosti od 57 evra, kao i 25 evra za vizu, tako i takse za Dubai iznose 86 evra, a viza 75 evra. Troškovima treba dodati i boravišnu taksu koja iznosi od tri do pet dolara dnevno.

Za one sa dubljim džepom, tu su aranžmani za Tajland (oko 1.000 evra) i za Maldive (prosečna cena oko 1.500 evra).


BROJKE

239 evra - Hurgada, 8 dana

409 evra - Dubai, 6 dana

1.000 evra - Tajland, 10 dana

399 evra - Šarm el Šeik, 6 dana