PEĆINA u Starom Rasu u kojoj je bio zatočen Stefan Nemanja izazov je za brojne turiste i istoričare. Do podnožja Nemanjine Gradine, na Pazarištu, svakodnevno dođe na stotine vozila i autobusa.

Legenda kaže da su mladog i buntovnog Stefana Nemanju braća Tihomir, Miroslav i Stracimir zatočila u Starom Rasu, da su ga danima držali u hladnoj pećini iz koje je u daljini video samo jedno brdo na kome je kasnije sagradio manastir Đurđeve stupove.

Moleći se za spas i izbavljenje, Stefan Nemanja se uvek "obraćao" Svetom Đorđu, kome je, kad je napokon oslobođen, odmah, u znak zahvalnosti što mu je spasao život, sazidao manastir Đurđevi stupovi. Čuvena Nemanjina pećina i danas dominira u stenama iznad Starog Rasa i sa Gradinom i Trgovištem deo je kompleksa na kome je nastala prva srpska država.

Sve donedavno pećina je bila nedostupna, do nje su dolazili samo najuporniji Novopazarci, monasi i retki turisti, a mesto gde je bio čuveni Nemanjin trgovački grad "krasile su" dve-tri oronule barake i korov. Međutim, angažovanjem, najpre arheologa i konzervatora, a potom Ugostiteljskog preduzeća "Lipa" i Turističke organizacije u Novom Pazaru, pećina je uređena.

U podnožju Gradine i Nemanjine pećine, na mestu gde se Sebečevska reka uliva u Rašku, nikao je i lep turistički kompleks.

- Imamo spomenike kulture kao retko ko u Srbiji, ovde su Petrova crkva, Stari Ras, Sopoćani i Đurđevi stupovi, koji su, kao svetska kulturna dobra, pod zaštitom Uneska. Veliko interesovanje turisti pokazuju i za Altun-alem džamiju, Isa-begov hamam, Amir-agin han i druge spomenike islamske arhitekture - ističe gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

- Ceo kompleks Starog Rasa treba istražiti, iskopati, konzervirati, zaštititi i bolje prezentovati. U pećini se nalaze ostaci Crkve Svetog arhangela Mihajla, a na ušću Sebečevske reke u Rašku još arheološki neobraćena srednjovekovna bazilika - kaže Miroslav Mladenović, upravnik Turističkog doma u Sopoćanima.


VRATITI STRANCE

Samo zbog izuzetne kulturne baštine, do sankcija i ratova na tlu bivše Jugoslavije Novi Pazar je godišnje posećivalo po 100.000 turista, svaki deseti bio je stranac. Dolazile su grupe čak iz Japana, Južne Koreje, Australije, Amerike, Kanade, Indonezije, sa Filipina. Danas je stranaca, a i domaćih turista, mnogo manje.