U banje sa senior karticama

J. Su.

03. 01. 2018. u 15:55

Naša zemlja poslednjih godina sve traženija destinacija, kako među stranim, tako i među domaćim turistima. LJajić: U turističku infrastrukturu 790 miliona dinara

У бање са сениор картицама

Foto Tanjug

SRBIJA poslednjih godina postaje sve ozbiljnija turistička destinacija. Naročito oni delovi do kojih se lako dolazi, koji su uređeni i pristupačni. Tako, samo za novogodišnje praznike, našu zemlju posetilo je najviše gostiju iz Rusije, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, BiH...

- Popunjenost kapaciteta za januar je više od 90 odsto - kazao je ministar turizma Rasim LJajić. - Februar je takođe rasprodat, najviše zbog školskog raspusta, a sada sve zavisi i od snega. Sudeći prema rezervacijama, sezona će biti odlična. Za sada imamo 20 odsto više skijaša nego prošle godine u istom periodu. Na Kopaoniku je najviše Rumuna, Bugara, Grka, Crnogoraca i Bosanaca.

Prema rečima ministra LJajića, dobro su prošli gradovi i banje u Srbiji. Među njima, prednjače Sokobanja, Prolom Banja, Pirot, Niš, Beograd i Novi Sad. Samo je na Zlatiboru bilo sedam odsto više gostiju nego prošle godine.


Pročitajte još - LJajić: Turizam može da poveže Balkan, kao nekad sport

- Za projekte razvoja turističke infrastrukture ove godine biće opredeljeno 790 miliona dinara - rekao je LJajić, prilikom obilaska Divčibara, u okviru projekta za poboljšanje turističke infrastrukture, koje bi ministarstvo moglo da finansira ili sufinansira. - Treba da iskoristimo dolazak braće Teodosić, koji će izgraditi jedan veliki turistički kompleks - hotel, sportske terene, velnes i spa centar na Divčibarama. Ovde je to i nedostajalo, a mi moramo da pratimo tu investiciju, pre svega kroz izgradnju prateće infrastrukture.

Ministar LJajić je objasnio da ono što Divčibare poseduju, nema nijedan planinski centar, a to je prednost blizine Beograda od 118 kilometara. U ovom trenutku, Divčibare ne doprinose značajnije rastu turističkog prometa, ali uz Sokobanju i Palić, predstavlja važan budući turistički centar, u koji država želi da ulaže.

Razvoju turizma u Srbiji mogle bi da doprinesu i "senior kartice" koje koriste beogradski penzioneri. Uskoro bi ovaj projekat mogli da preuzmu i drugi gradovi, a trenutno se radi na pregovorima sa banjama koje bi dale određene popuste za najstarije sugrađane. To sve neće imati veze sa državnim projektom razvoja turizma i podelom vaučera u vredsnosti od 5.000 dinara, kojih će ove godine biti 80.000.

- Svi dogovori su stvar poslovne politike sa banjama i to nema nikakve veze sa našim vaučerima - objasnio je LJajić. - Pojedine banje i sada daju određene popuste turistima koji dođu sa vaučerom.


SI-EN-EN NAS PREPORUČUJE

SRBIJA se na listi američke televizijske mreže Si-En-En našla na listi 18 turističkih odredišta koje treba posetiti u 2018. godini i to kao jedina zemlja iz regiona.

- Srbija je kao turistička destinacija "kaskala" za nekim drugim zemljama koje su nekada činile Jugoslaviju, što se naročito odnosi na hrvatsku i crnogorsku jadransku obalu - poručuje Si-En-En. - Ali ne dugo. Posetioci počinju da dolaze u ovaj uglavnom neotkriveni ugao regiona, privučeni izuzetnim prizorima, bogatom istorijom, vrednošću onog što dobijaju za svoj novac i - obiljem sira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

NIkola

05.01.2018. 15:36

Izgleda da u Srbiji žive samo penzioneri. Ne sećam se da ste omogućili neke benefite nezapolsenim licima. Verovatno što imaju dovoljno love pa im ništa u životu ni ne treba. Smešno je to što nezaposleno lice plaća markicu svakog meseca a penzioner jednom godišnje 400 dinara. Onaj koji ima prihod svakog meseca ne plaća, a onaj koji nema plaća. Prosto živimo u zemlji paradoksa

Dejan

11.01.2018. 11:06

@NIkola - Penzijoneri su godinama radili i stekli svoja prava , a ti bato podvi rukave i prihvati se posla , a ne da lenčariš i kukumavčiš !!!