U dvorištu A.L. iz Subotice otkrivene strogo zaštićene vrste ptica: OSAM PTICA U MALIM KAVEZIMA

Novosti Online/Lj.P.

četvrtak, 09. 07. 2020. u 17:59

У дворишту А.Л. из Суботице откривене строго заштићене врсте птица: ОСАМ ПТИЦА У МАЛИМ КАВЕЗИМА

FOTO: PZZP

Protiv A.L. biće podnete odgovarajuće prijave
PO prijavi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbija, Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i policija su u dvorištu A.L. iz Subotice su 6. jula pronašli osam ptica strogo zaštićenih vrsta. U zarobljeništvu je nađeno šest češljugara i dva čiška.

Budući da je po Zakonu o zaštiti prirode zabranjeno hvatati i u zatočeništvu držati strogo zaštićene vrste divljih životinja, gde spadaju i ove ptice, protiv A.L. biće podnete ogovarajuće prijave. Ptice su oduzete i smeštene na rehabilitaciju u prostranu volijeru Prihvatilišta za divlje životinje u Zoo vrtu na Paliću. Posle veterinarske procene da su sposobne za samostalan život, biće puštene u prirodu.

Osim što su bile smeštebe u vrlo malim kavezima, navodno više meseci, kako navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, ove ptice su bile bez ornitološkog prstena koji bi bio zakonski dokaz da su izležene i othranjene u zarobljeništvu. Po iskazu A.L. ove ptice je dobio na poklon na subotičkoj Golupčijoj pijaci proletos, i od tada ih je držao kod sebe.
LEPŠE U PRIRODI KOLIKO god su ptice lepe i lepo pevaju, daleko su lepše i milozvučnije u prirodi, i prema rečima Tucakova, tu im je jedino i mesto. - Tokom hvatanja i držanja u malim kavezima, najveći broj divljih životinja poreklom iz prirode ugine – ističe Tucakov.


- Hvatanje divljih strogo zaštićenih životinja u prirodi je odavno zabranjeno. Ako to ne zna onaj ko vam ih prodaje ili poklanja, molimo vas da odbijete takav poklom i takvu kupovinu, a da osobe koje ih poklanjaju ili trgovca prijavite policiji, inspekciji zaštite životne sredine ili zavodima za zaštitu prirode - kaže Marko Tucakov, biolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

- Bez obzira na motiv, hvatanje i držanje divljih životinja u zarobljeništvu je težak prekršaj, a može da ima i elemenata krivičnog dela.

Tucakov precizira da je držanje strogo zaštićenih životinja u zarobljeništvu dozvoljeno jedino ako vlasnik poseduje dokaze da su one u zarobljeništvu i izležene. Takve se životinje obeležavaju i evidentiraju, a njihov uzgajivači strogo kontrolišu.

 FOTO: PZZPPratite nas i putem iOS i android aplikacije