Kivni na kafileriju zbog neprijatnih mirisa: Bacaju smeće u dvorište firme

B. GRUJIĆ

četvrtak, 09. 07. 2020. u 20:00

Кивни на кафилерију због непријатних мириса: Бацају смеће у двориште фирме
Grupa nezadovoljnih Zrenjaninaca na neobičan način se bori protiv zagađivača vazduha
NjIHOVA borba protiv neprijatnih mirisa koji se svakodnevno šire iz kafilerije "Perkon" traje godinama, ali sada su se Zrenjaninci dosetili kako da na originalan način krenu u neravnopravni rat. Grupa nezadovoljnih meštana zrenjaninskih naselja Ruža Šulman, 4. jul, Lesnina, Šećerana i Berbersko, na smrad odgovara smećem, tako što kese sa đubretom baca u dvorište ove kompanije.

Fabrika "Perkon" bavi se preradom nemetalnih otpadaka i ostataka i proizvodnjom mesno-koštanog brašna i tehničke masti. Smrad koji se širi iz ove kafilerije, kako tvrde Zrenjaninci je nepodnošljiv. Posebno leti na visokim temperaturama.

SUBJEKTIVNI OSEĆAJ U OBRAZLOŽENjU protiv tužbe Apelacionom sudu odgovorni u kafileriji "Perkon" tvrde da neprijatnih mirisa nema, već da su samo plod subjektivnog osećaja nekolicine građana. Zvaničnih odgovora iz ove fabrike nema.

- Ovo je potez očajnika, mnogobrojne porodice, pa i moja, osuđene su da trpe i udišu smrad, koji je toliko neprijatan da ne dozvoljava da se spava, diše, a traje već 15 godina - kaže Vladimir Dragić, jedan iz grupe nezadovoljnih Zrenjaninaca.

Pisali su kažu Zrenjaninci brojne pritužbe, peticije, pa čak i krivične prijave protiv "Perkona", ali sve je bilo uzalud. Više od tri stotine prijava građana komunalnim inspekcijama kao i inspektorima zaštite životne sredine, registrovano je samo u poslednjih nekoliko meseci. Protiv odgovornih u ovoj kafileriji podnete su i krivične prijave, a bez efekta je bila i zabrana rada. Jer, "Perkon" se žalio na tu zabranu i dok se čeka odluka Apelacionog suda, nastavlja da radi.

- Kese sa smećem koje bacamo, simbol su našeg otpora, a da smo sve brojnija familija, vidi se iz dana u dan. I ne mora svako da ide, pozovite, ponećemo i baciti i vaše smeće preko zida ove fabrike, najvećeg zagađivača vazduha u prelepom Zrenjaninu - poručuju nezadovoljni građani. - Ovo činimo da vašim radnicima natovaramo još prljavog posla, ne da zagađujemo dodatno svoj grad koji volimo, već da na smeće koje nas 15 godina terate da udišemo, odgovorimo smećem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije