Pšenica u Pomoravlju dobro ponela, ali će mnogi domaćini ipak imati manju zaradu: Polovina roda ode za razduživanje

Z. GLIGORIJEVIĆ

09. 07. 2020. u 18:00

Пшеница у Поморављу добро понела, али ће многи домаћини ипак имати мању зараду: Половина рода оде за раздуживање

Foto: B. Miloević

Da bi vratili novac uzet za repromaterijal, moraju da predaju bar tri tone
ŽITNA polja u Pomoravskom okrugu su puna kombajnera koji ubiraju ovogodišnji rod, a žetva pšenice na oko 15.000 hektara je počela na vreme i ako ne bude vremenskih nepogoda trebalo bi da bude završena do sredine ili kraja meseca.

- Prvi "otkosi" su, za razliku od nekih prethodnih godina, doneli solidan prinos, a još je važnije to što je požnjeveno žito dobrog kvaliteta - kaže stručnjak za ratarstvo u Poljoprivrednoj i savetodavnoj stručnoj službi iz Jagodine Miodrag Simić. - Nema smežuranih, niti šturih zrna, a nije bilo ni bolesti koje su ranije dovodile do toga da zrna budu vlažna ili proklijala. Što se tiče prinosa, najbolje će proći oni koji su sejali u optimalnom roku, upotrebili dosta đubriva, te koristili zaštitu od korova i bolesti. U takvim slučajevima se može računati i na osam tona po hektaru, ali će na većini parcela, od kojih su mnoge slabije ili, čak, zakorovljene, i upola manji bilans moći da se smatra zadovoljavajućim. Kombajnera ima dovoljno, baš kao i prostora za skladištenje.

Sagovornik "Novosti" procenjuje i to da je otkupna cena koja se kreće u rasponu od 18 do 20 dinara - solidna. Kaže, oni koji imaju manje količine, pšenicu lageruju u svojim ambarima, drugi je predaju na čuvanje, a domaćini koji se diče velikim prinosima je predaju odmah.

- Ratari se pšenicom razdužuju za repromaterijal koji su uzeli za setvu, jer nemaju svoj novac koji bi u nju uložili. Računica pokazuje da je rod od tri do tri i po tone po hektaru dovoljan za izmirivanje pomenutog računa, a sve preko toka je njihova zarada - zaključuje Simić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije