Raste broj obolelih i preminulih u niškom Kliničkom centru

D. Alihodžić

petak, 03. 07. 2020. u 16:08

Расте број оболелих и преминулих у нишком Клиничком центру

Foto: D. A.

Sa potvrđenim virusom korona u niškom Kliničkom centru trenutno je na lečenju 75 pacijenata od čega su petoro u kritičnom stanju i nalaze se na respiratorima. Na jugu Srbije preminule su četiri osobe

NIŠ – Sa potvrđenim virusom korona u niškom Kliničkom centru trenutno je na lečenju 75 pacijenata od čega su petoro u kritičnom stanju i nalaze se na respiratorima. Na jugu Srbije preminule su četiri osobe, tri iz Niša i jedan pacijent iz Vranja.Na bolničkom lečenju su desetoro dece a kod jednog deteta je potvrđen virus kovid.

- Što se tiče kliničke slike kod dece kao što znate ona je u blažoj formi. Sva deca su stabilna I ono što je bitno trenutno su van životne opasnosti, kazao je prof.dr Goran Stanojević, pomoćnik generalnog direktora koji je potvrdio da smo u drugom piku prvog talasa i da je zbog toga došlo do povećanja obolelih i preminulih. On je istakao da za sada KC Niš ima dovoljno lekara i medicinskih sestara.

- Kao što znate primili smo mlade lekare i medicinske sestre. Ako potreba nalaže imamo uslove da angažujemo I drugo osoblje iz naše ustanove. Za sada potrebe u kovid bolnicama pokrivamo sopstevnim kadrom, naveo je Stanojević.

Direktor Infektivne klinike prof.dr Miodrag Vrbić kaže da su počeli da primenjuju nove protokole u lečenju obolelih. On je naveo da svi koji su na bolničkom lečenju imaju ozbiljnu kliničku sliku. - Činjenica je da na respiratorima imamo pacijente od 30 do 40 godina. Primarno su ugrožena pluća, ali kada bolest toliko odmakne trpe svi organi zbog nedostatka kiseonika, kazao je Vrbić i dodao.

- - Radi se o lekovima koji su ispitivani za neka druga virusna obolenja ali sada u kontekstu COVID-a 19 su pokazali dobra svojstva i efekte. Hlorokin koristimo u određenim situacijama prema postojecim kontraindikacijama za njegovu primenu.SMENjENA DIREKTORKA KLINIKE ZA PULMOLOGIJU

Profesor Stanojević je potvrdio da je bilo promena na čelu Klinike za pulmologiju i to na predlog stručne komisije koja rukovodi ovom epidemijom u KC Niš. Umesto Biljane Pejčić profr.dr Milan Rančić novi je koordinator pomenute Klinike iKovid bolnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije