Rika medvedice ledi krv u žilama, seljaci se boje da idu u šumu, strepe i za ovce: Meštani iz okoline Jagodine strahuju od nezvanog gosta (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

četvrtak, 11. 06. 2020. u 13:45

Рика медведице леди крв у жилама, сељаци се боје да иду у шуму, стрепе и за овце: Мештани из околине Јагодине страхују од незваног госта (ФОТО)

Medvedica snimljena lovačkom kamerom

Ženka sa dva mečeta još početkom godine izazvala paniku
MEDVEDICA sa dva medvedića, koja je početkom godine izazvala paniku kod seljana Gornjih Komarica nadomak Kragujevca i napadala im ovce, sada je unela strah kod meštana Gornjeg i Donjeg Miševića i Lozovika kod Jagodine. Oni misle da je reč o istoj medvedici, koja u potrazi za hranom, dolazi do samih rubova ovih sela. Njena rika im, kažu, ledi krv u žilama. Gljivari se ne usuđuju da idu u šumu po pečurke, a poljoprivrednici strahuju za ovce i pčelinjake.

- Na ovim prostorima nikada nije bilo medveda. Ni moj deda ne pamti da ih je bilo. Kada nas je šumar upozorio da se na planini Bešnjaji pojavio medved i da proverimo naša stada ovaca, otišao sam na šumsku livadu, udaljenu oko tri kilometra od sela, na kojoj su mi ovce na ispaši. Imao sam 23 ovce, a tri su mi falile. Počeo sam da ih tražim, a onda sam u blatu naišao na otisak medveđe šape i na ostatke ovaca. Slikao sam trag i obratio se policiji i Opštini za nadoknadu štete, jer jedna ovca vredi 150 evra - kaže Marko Dimitrijević iz Donjeg Miševića.

On dodaje da se selo Gornje Komarice graniči sa Miševićem i da su oba sela u blizini Bešnjaje.

- Medvedica, koja je prilično velika, šeta od sela do sela. Lovac, koji je u potesu Buban u Donjem Miševiću postavio kameru da bi video koja divljač noću dolazi na hranilište, bio je zaprepašćen kada je na snimku video medvedicu. Devojka iz istog sela otišla je na groblje, ali kada je videla medvedicu, ispustila je mobilni i pobegla kući. Viđali su je i na brdu Laz, koje je na samo 500 metara od moje kuće, kao i u napuštenoj vikendicu i na samom rubu sela. Kum me je vodio da mi pokaže drvo o koje se češala i oštrila kandže, a komšija, koji je pošao u šumu da bere pečurke, čuo je njenu riku i trkom se vratio u selo - veli Blagoje Blagojević iz Lozovika.

Marko Dimitrijević pokazuje fotografiju tragova medveđe šape

PRIVUKLA JE TIŠINA?

BLAGOJEVIĆ kaže da su srne, jeleni i divlje svinje uobičajeni stanovnici tog prostora, ali ne i medvedi. On smatra da se medvedica osmelila da silazi do sela tokom zabrane kretanja zbog epidemije kovida 19, jer je okolinom vladala tišina.

- Tokom vanrednog stanja lisice i šakali su se slobodno kretali obodom sela. Međutim, medvedica, posebno kada ima mlade, ume da bude veoma agresivna, pa je normalno da se meštani našeg, ali i sela Gornjeg i Donjeg Miševića, plaše da ih ne napadne. Mi se zaključavamo u prvi sumrak - iskren je Blagojević.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

crni

11.06.2020. 15:34

Medvedicu ne dirajte ..!! Cuvajte svoju stoku a ona ce nastaviti gde je posla , sigurno ima male mede ni krive ni duzne

Crna ruka čist obraz

11.06.2020. 18:56

Što da nećete da ubijete nesrećnu životinju koja je ostala bez svog prirodnog staništa? Sram vas bilo!

ljutko ljutković

12.06.2020. 12:45

@Crna ruka čist obraz - ....Niko ni pomenuo nije odstrel,ljudi su samo rekli da se plaše(plašio bi se svako normalan)!!!I da im država plati pričinjenu štetu-normalno!!Baš me zanima kako bi se ti ponašao da ti se oko kuće muva mečka sa mečićima!?Zamisli kako je ljudima koji imaju decu,ili poljoprivrednicima koji MORAJU da borave napolju!!??

Crna ruka čist obraz

12.06.2020. 15:15

@Crna ruka čist obraz - Vidi u pravu si. Ali iz iskustva znam da će je ubiti ili pokušati da je ubiju, a to je greota. Makar neka je uspavaju i prebace sa mladima u planinu gdje nema opasnosti za ljude. Inače živio sam na selu i imao blizak susret sa medvedom više puta.

Niko

12.06.2020. 22:17

A tek pogleda naseg glumca ne samo da ledi krv u zilama, vec vraca vodonik u tecno stanje na minus 200° C