Za 20 dana prodao brašna više nego za godinu: Radetov mlin mleo rekorde

D. ZEČEVIĆ

sreda, 06. 05. 2020. u 12:39

За 20 дана продао брашна више него за годину: Радетов млин млео рекорде

Kapacitet mlina 120 tona na dan

Sredinom marta radili smo punim kapacitetom, 120 tona za 24 časa - kaže Rade Timotijević iz Blaca
U prvih dvadeset dana vanrednog stanja zbog virusa korona, prodali smo brašna više nego za proteklih godinu dana. U tom periodu prodali smo oko 450 tona, a prodaja poslednjih dana ponovo opada.

Tako govori Rade Timotijević, vlasnik Mlina za mlevenje žitarica i proizvodnju brašna u selu Kaševar, na putu od Blaca prema Kuršumliji. Kako kaže, čim je proglašena opasnost od korone žito je poskupelo dva dinara, ali on nije menjao cenu brašna.

- Sredinom marta radili smo punim kapacitetom - 120 tona za 24 časa, a poslednjih dana smanjili smo obim proizvodnje jer je potražnja ista kao i pre uvođenja vanrednog stanja. - Stanje na tržištu se normalizovalo - pojašnjava Timotijević. - Svi zaposleni u mlinu koristili su sve mere zaštite i na sreću nije bilo slučajeva obolelih od virusa.

AGRAR NAS JE SPASAO TIMOTIJEVIĆ poziva mlade u Srbiji da se više okrenu poljoprivredi i proizvodnim delatnostima. To nas je, kaže, u ovom periodu vanrednog stanja spaslo, kao i uvek kada je najteže.

Velike količine iz ovog mlina idu i na Kosovo i Metohiju. Kada su ukinute takse, Timotijevića su zvali brojni kupci sa Kosmeta. Problema je, međutim, bilo sa prevozom na administrativnom prelazu Merdare.

- Tražili su od nas da potpišemo neki dokument koji je značio da priznajemo tzv. nezavisno Kosovo na šta nismo pristali tako da su naši kamioni čekali na prelazu dva dana. Pošto su našim vozačima dozvolili da prevezu te količine, negde oko 120 tona, bez potpisivanja tih papira, više nas niko nije zvao. Verovatno su se i oni snabdeli zalihama - kaže Timotijević.