Još jedno trovanje ptica kod Bačke Topole: Stradao orao mišar i eje močvarice

Tanjug

ponedeljak, 27. 04. 2020. u 20:47

Још једно тровање птица код Бачке Тополе: Страдао орао мишар и еје мочварице

Foto Ilija Miljković, Ognjenka Nikolić

Zavod za zaštitu prirode Vojvodine saopštio je danas da je otkriveno novo trovanje ptica na širem području Bačke Topole u ataru sela Karađorđevo
Zavod za zaštitu prirode Vojvodine saopštio je danas da je otkriveno novo trovanje ptica na širem području Bačke Topole u ataru sela Karađorđevo.


Pored atarskih puteva i u njivama pronađeno ukupno 13 uginulih ptica, među kojima je osam strogo zaštićenih eja močvarica i jedan mišar.


Ovo trovanje ptica prijavilo je 23. aprila ekološko društvo Arkus, a nadležne ekološke inspekcije, policija i udruženja za zaštitu ptica na licu mesta pronašli su i razbacane mamce od pilećeg mesa sa obojenim materijalom na površini.


Mrtve ptice odnete su na dalju analizu u naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, saopštio je Zavod.


Prethodno trovanje ptica bilo je pre dve nedelje na obali akumulacije Zobnatica što je samo nekoliko kilometara dalje od novootkrivenog stratišta ptica.


Pokrajinski zavod navodi da ukoliko je reč o velikoj kampanji trovanja divljih životinja na širem području u opštini Bačka Topola, za šta postoje indicije, onda onda postoji velika zabrinutost da lista stradalih životinja nije konačna.


"Zabrinjava spremnost onih koji posežu za zabranjenim sredstvima, i uopšte pesticidima za trovanje divljih životinja, da to i dalje nastave da rade, i to na širokom prostoru otvorenih poljoprivrednih terena", izjavio je ornitolog u Pokrajinskom zavodu Nikola Stojnić.


Dodao je da je još gore, jer je sličnih trovanja na ovom lokalitetu bilo i jesenas i tokom nekoliko prošlih godina.


Pokrajinski zavod apelovao je da se ovo delo tretira kao krivično, a na saradnju kroz prijavljivanje nalaza uginulih divljih životinja i njihovih trovača sve ljude kojima je stalo do dobrobiti prirode i ljudi.